Amnesty International a lansat un semnal de alarma care vizeaza si tara noastra dupa ce, in urma unei verifcari in Congo, a descoperit arme provenind din Romania. Actiunea face parte din cadrul unei campanii de combatere a traficului cu arme, in con

Amnesty International a lansat un semnal de alarma care vizeaza si tara noastra dupa ce, in urma unei verifcari in Congo, a descoperit arme provenind din Romania. Actiunea face parte din cadrul unei campanii de combatere a traficului cu arme, in conditiile in care in Republica Democrata Congo exista unui embargo din anul 2003. Oficialii organizatiei au declarat ca aproape jumatate din armele de foc pe care le-au gasit in Congo sunt chinezesti, conform cotidianului The Scotsman. Pe langa cel fabricat in Asia, expertii au descoperit si armament balcanic, provenind din Serbia, Romania si Bulgaria.

A treia tara, folosita ca intermediara
Republica Democrata Congo este supusa, din 2003, unui embargo asupra armamentului, dar acesta a fost sistematic ignorat in cursul unui razboi care a costat vietile a aproape patru milioane de oameni. Metoda clasica folosita pentru contrabanda cu arme presupune efectuarea unui export legal de armament intr-o tara terta, iar de aici armele sunt trimise ilegal catre un stat supus unui embargo in privinta armamentului. Folosirea de subcontractori si a u nor companii aeriene mici pentru zboruri charter permite celor care incalca embargoul sa creeze pe hartie un complicat traseu, care sa faca dificila urmarirea acestor arme.

Statul romån neaga acuzele
Statul roman neaga acuzele aduse de Amnesty International.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.