Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri, la reuniunea alesilor locali ai PSD, ca la Consiliul National din 3 noiembrie va fi abordata "tema esentiala a descentralizarii", astfel incat, pana la congresul partidului programat pentru data de 10

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri, la reuniunea alesilor locali ai PSD, ca la Consiliul National din 3 noiembrie va fi abordata "tema esentiala a descentralizarii", astfel incat, pana la congresul partidului programat pentru data de 10 decembrie, sa existe un punct de vedere unitar al social-democratilor in aceasta problema. "Trebuie sa vedem in ce directie o luam, pentru ca nu trebuie sa ne ferim de faptul ca la noi, in PSD, exista opinii diferite fata de viteza si modalitatea descentralizarii. Alesii locali din teritoriu au o viziune mai revolutionara, iar cei care au facut parte din fostul guvern au o atitudine mai prudenta si cu un ritm mai evolutiv. Pana la congresul din 10 decembrie trebuie sa avem un punct de vedere unitar", a declarat ieri liderul PSD. In opinia lui Geoana, social-democratii trebuie sa-si rezolve problemele din partid pana la 1 decembrie si sa devina mai vizibili prin criticile aduse actualei puteri. "Incepand de anul viitor, intram in a doua faza a ciclului politic, in faza in care PSD nu va mai accepta sa fie tratat ca fiind in afara legii", a spus Geoana. Potrivit liderului PSD, cei de la putere "mimeaza politica, iar cei de dreapta care mimeaza politica de stanga sunt ca un fel de om care scrie cu dreapta si se preface ca este stangaci". "Noi suntem profesionistii stangii si singurii care pot construi o masina social-democrata si sigura, rapida, care sa rezolve problemele oamenilor", a precizat social-democratul. "Cei care se cred nemuritori la guvernare ajung in opozitie, si este si cazul nostru, iar cei care trag tunuri - cei de la putere - vor trebui sa stie ca mana lunga a justitiei si memoria lunga a PSD ii vor ajunge prin orice cotlon s-ar duce si orice paradis fiscal", a spus Mircea Geoana.

Ioan Rus: "A te face luptator cu gura este foarte simplu"
In opinia vicepresedintelui PSD, Ioan Rus, "pericolul pentru interesul de partid" este reprezentat de aceia care devin "buni luptatori" doar in momentul in care isi apara interesul "si devin chiar mari luptatori". "Interesele de partid nu trebuie sa fie puse inaintea intereselor comunitare si personale, ele nu se confunda nici macar cu interesele conducerii, ci inseamna, de fapt, solidaritatea puternica dintre noi", a spus Rus. Potrivit social-democratului, nu in totdeauna intransigenta ideologica serveste intereselor partidului, iar "a te face luptator cu gura este simplu". In acest sens, Rus a precizat ca PSD ar trebui sa aiba "o atitudine intransigenta" fata de liderii puterii si sa adopte "o atitudine viabila" la adresa grupurilor de interese. "Nu avem dreptul sa cerem celor din teritoriu un razboi de parada, si nu am incredere in razboinici cu cagule care fac razboi cand presa este de fata", a afirmat Rus.

Oprescu, un bun candidat la sefia PSD?
IIntrebat fiind daca il considera pe Sorin Oprescu un bun candidat la sefia partidului, Ioan Rus a raspuns ca doar in calitate de medic. "Ca medic, da", a spus vicepresedintele PSD, mentionand insa ca nu a auzit oficial de o asemenea candidatura. "Poate la dumneavoastra s-a auzit, in cartier, eu nu am auzit asa ceva", a afirmat Rus, mentionand insa ca orice candidatura la sefia PSD care va fi validata de un congres este normala si fireasca intr-un sistem democratic. "Pe masura ce oamenii se vor maturiza si nu vor mai confunda barfele cu zvonurile si marfa cu ambalajul, aceste lucruri vor deveni normale intr-un sistem democratic", a adaugat el. Potrivit acestuia, ideea infiintarii unui consiliu al inteleptilor in PSD nu este una noua, intrucat, "dintr-un asemenea organism care ar putea fi introdus prin modificarea statutului PSD", ar putea face parte toti fostii lideri ai partidului. "Ca idee, un asemenea for exista in unele partide din Romania, cum ar fi PNL. Ideea nu este noua", a spus Ioan Rus.

Vanghelie ataca "maimutoii portocalii"
Presedintele executiv al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, i-a indemnat ieri pe alesii locali ai partidului sa stranga randurile si sa lupte pentru a-l apara pe presedintele Mircea Geoana de "maimutoii portocalii". "Trebuie sa fim uniti, sa il aparam pe presedintele Mircea Geoana si sa ne luam apararea intre noi", a spus Vanghelie. "Eu nu am fost indragostit de Marian Oprisan, dar trebuia sa sarim cu totii si sa il ajutam, sa il aparam de acesti portocalii. Trebuie sa ne luptam pentru fiecare coleg, dar mai ales pentru Marian Oprisan, care a a fost aproape de oameni si a adus voturi", a preizat primarul sectorului 5. Potrivit lui Vanghelie, social-democratii trebuie sa renunte la luptele interne si sa ii atace pe "maimutoii portocalii de la conducere, care nu stiu nici sa fure, nici sa conduca". Actualii guvernanti "nu reprezinta o putere, dar stiu ce au de facut, fata de noi, care suntem o putere si nu stim sa ne coordonam", a spus Vanghelie, adaugand ca organizatia PSD Bucuresti doreste un echilibru in partid, care sa fie realizat impreuna cu toti oamenii din teritoriu. "Sa fim o echipa cu Ion Iliescu si Mircea Geoana", a indemnat el.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.