Platforma lansata de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica incepe sa devina o amenintare serioasa pentru presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. Patru parlamentari au anuntat ca sustin proiectul celor doi. Este vorba de senatorul Mircea Cinteza si de

Platforma lansata de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica incepe sa devina o amenintare serioasa pentru presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. Patru parlamentari au anuntat ca sustin proiectul celor doi. Este vorba de senatorul Mircea Cinteza si de deputatii Dan Horatiu Buzatu, Claudius Zaharia si Ioan Ghise. Primii trei sunt membri PNL, iar Ghise a fost exclus din cauza angajamentului semnat la Securitate. "Apreciem ca Theodor Stolojan are capacitatea de a restabili increderea electoratului in liberali si de a finaliza proiectele politice pe care electoratul le-a legitimat prin rezultatul alegerilor din 2004", se arata in comunicatul acestora. Ei considera ca PNL traverseaza o perioada de profunda criza cauzata de managementul defectuos si de luarea deciziilor importante de catre un grup restrans din partid. Semnatarii nu uita sa-i reproseze lui Tariceanu faptul ca duce o politica dictatoriala in partid, care tinde sa elimine pluralismul opiniilor in PNL. "Coeziunea interna a unui partid se bazeaza pe viziune comuna, iar nu pe executarea neconditionata a ordinelor", sustine grupul celor patru. Toate acestea au dus la scaderea popularitatii partidului in randul electoratului.
Parlamentarii disidenti sustin ca platforma lui Stolojan care vizeaza clarificarea doctrinara si unitatea fortelor de centru-dreapta este solutia de rezolvare a problemelor de imagine si strategie politica a PNL. "Platforma politica liberala este consecventa cu valorile liberale si cu angajamentele din campania electorala care au condus la castigarea alegerilor", afirma semnatarii documentului.

"Lista de asteptare" la excluderi se mareste

Pana ieri, Mircea Iustian a fost singurul parlamentar al PNL care s-a alaturat disidentilor, Cristian Boureanu si Raluca Turcan fiind deja exclusi din partid. Daca, pana acum, proiectul lui Stolojan era initiat din afara partidului si parea din start sortit esecului, revolta lui Cinteza, Buzatu si Zaharia impotriva conducerii transforma disidenta intr-o problema interna a PNL.
Dupa lansarea platformei, conducerea partidului anuntase ca cei care vor semna documentul de la Pitesti se exclud practic din PNL. Astfel ca exista posibilitatea ca seria excluderilor sa continue cu un lot si mai consistent care ar include nu mai putin de trei deputati si un senator, acesta din urma indeplinind si functia de ministru al Sanatatii in primul an de guvernare al lui Tariceanu. Situatia in care este pusa conducerea PNL este cu atat mai delicata cu cat pe lista potentialilor exclusi se mai afla si deputatii Mircea Cosea si Liviu Campanu, primul, ofiter sub acoperire al DIE, iar al doilea, fost informator al Securitatii. Astfel ca exista riscul ca celor patru parlamentari exclusi pana acum sa li se alature inca sase, situatie in care efectivul grupului parlamentar sa fie considerabil subtiat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.