Un nou proiect al legii lustratiei, aprobat de parlamentul polonez, extinde sfera susceptibilitatii de colaborare si asupra persoanelor care au oferit in mod involuntar informatii colaboratorilor politiei politice. Noua lege nu mai face referire la "
Un nou proiect al legii lustratiei, aprobat de parlamentul polonez, extinde sfera susceptibilitatii de colaborare si asupra persoanelor care au oferit in mod involuntar informatii colaboratorilor politiei politice. Noua lege nu mai face referire la "colaboratori secreti" ai politiei politice, ci la "surse personale de informatii", o notiune controversata, desemnindu-i pe cei care au oferit informatii fara a fi fost racolati de serviciile secrete comuniste, precizeaza cotidianul "Le Monde". Vaga definire a acestor surse ar putea crea un amalgam periculos intre "delatori si cei care nu au facut niciodata acest gen de lucruri", a aratat jurnalista poloneza Ewa Siedlecka. Presedintele Lech Kaczynski are la dispozitie o saptamina pentru promulgarea noii legi sau trimiterea sa la Tribunalul Constitutional. Legea lustratiei interzice deja, in Polonia, ocuparea de functii publice de catre jurnalisti, profesori, politicieni si multe alte categorii profesionale care au avut legaturi cu fosta politie politica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.