Sorin Frunzaverde va fi succesorul lui Teodor Atanasiu la Ministerul Apararii Nationale. Atanasiu a mai venit o data la palatul Victoria pentru a-si anunta demisia. "Presedintele Basescu refuza sa respecte legea si sa-si retraga decretul de suspendar

Sorin Frunzaverde va fi succesorul lui Teodor Atanasiu la Ministerul Apararii Nationale. Atanasiu a mai venit o data la palatul Victoria pentru a-si anunta demisia. "Presedintele Basescu refuza sa respecte legea si sa-si retraga decretul de suspendare. Cea care are de suferit din aceasta lupta politica este armata, ceea ce mi se pare foarte periculos. In aceste conditii, cel mai destept cedeaza", a spus demisionarul. In scurta sa declaratie, Atanasiu a tintit din nou in seful statului, socotit culpabil pentru situatia in care a ajuns MApN. "Prin gestul meu de a demisiona, doresc sa intrerup criza de la minister si, in acelasi timp, sa-i rapesc presedintelui placerea de a ma demite. Nu vreau ca Traian Basescu sa isi indeplineasca nici unul din primele trei obiective personale: alegeri anticipate, demiterea primului-ministru sau demiterea ministrului Apararii", a adaugat Atanasiu.

O alegere previzibila

Demisia sa nu pare a-i afecta prea mult pe liberali, multumiti de targul incheiat cu democratii. Pe langa echilibrarea pozitiilor in Alianta, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a invocat si "dorinta presedintelui Basescu de a avea un colaborator apropiat la Ministerul Apararii". Iar Basescu l-a obtinut. Frunzaverde, actualul presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, a mai indeplinit functia de ministru al Apararii in perioada guvernarii CDR. Numele sau era vehiculat ca inlocuitor al lui Atanasiu inca de cand au aparut speculatii privind interesul PD fata de acest portofoliu. La doar cateva ore de la demisie, presedintele PD, Emil Boc, a facut anuntul oficial al nominalizarii lui Frunzaverde, invocand ca argumente experienta pe care o are acesta in fruntea ministerului si "capacitatea de a lua decizii rapide dupa o perioada de provizorat". Boc a spus ca PD il va ajuta pe noul ministru sa obtina in Parlament o suplimentare a bugetului MApN pe anul 2007, de la 1,78% din PIB, la 2,38%.
Imediat dupa declaratia lui Boc, presedintele Basescu a semnat decretul de revocare a lui Atanasiu si pe cel de numire a succesorului sau. In schimb, Atanasiu paraseste Guvernul fara a fi regretat de nimeni, nici macar de colegii de partid. "Demisia domnului Teodor Atanasiu vine pe fondul unui proces cu final asteptat. Managementul bugetului MApN reclama o implicare foarte serioasa pentru a respecta programele de inzestrare a Armatei la care Romania s-a angajat si era clar pentru toata lumea ca nu putea domnul Atanasiu sa faca acest lucru", a declarat vicepresedintele PD, Cezar Preda.
Deputatul PSD Eugen Bejinariu, cel care, alaturi de Adriana Saftoiu, a declansat procesul de suspendare a lui Atanasiu, a spus ca este un gest care trebuia sa survina imediat dupa decretul de suspendare emis de catre presedintele Basescu. Doar UDMR l-a compatimit pe Atanasiu. "Cred ca, intr-o batalie, cel intelept face un pas inapoi si Atanasiu a fost cel intelept si nu a persistat in a mentine tensiuni in Alianta si in coalitie", a spus deputatul Kelemen Hunor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.