Rata inflatiei pentru 2006 ar putea cobori sub tinta fixata de Banca Nationala a Romaniei. Supraperformanta se bazeaza pe aminari de scumpiri si alimente ieftinite. Doi piloni cam subrezi.

Anul in curs se anunta un succes peste astep
Rata inflatiei pentru 2006 ar putea cobori sub tinta fixata de Banca Nationala a Romaniei. Supraperformanta se bazeaza pe aminari de scumpiri si alimente ieftinite. Doi piloni cam subrezi.

Anul in curs se anunta un succes peste asteptarile cele mai optimiste in ceea ce priveste reducerea inflatiei. Confirmarea vine tocmai de la Dubrovnik, acolo unde, prezent la o conferinta Euromoney, viceguvernatorul BCR, Cristian Popa, a spus ca este posibil ca in 2006 cresterea medie a preturilor sa fie sub 5%. Nu mai revin asupra obisnuintei unor oficiali ai BNR de a comunica lucruri importante, in premiera, prin cele strainataturi. Probabil aceasta este o strategie bine gindita pentru ancorarea asteptarilor inflationiste ale romanilor, un element esential al tintirii inflatiei. Cel mai bine, via Croatia. Important este insa ce a dus, ca factori principali, la succesul statistic care se contureaza.

Cu alte cuvinte, ce a facut ca, de la o prognoza initiala ce dadea ca sigura o inflatie de circa 6,8%, deci sarita bine din tinta, sa ne trezim acum cu aceasta supraperformanta. Lasind la o parte rapoartele asupra inflatiei, lucrari suficient de complicate pentru publicul larg, doi factori ies puternic in evidenta in ceea ce priveste contributia la dezinflatie. Primul este decizia comuna a Guvernului si a BNR de a amina unele scumpiri anterior programate la utilitati, fapt care a servit fara indoiala scopului de a nu eroda credibilitatea bancii centrale care ar fi ratat si-n acest an incadrarea in intervalul de tintire a inflatiei. Povestea seamana oarecum cu o schita din Caragiale. Ca sa nu ramiie repetent si anul acesta... s-a luat o vacanta de la scumpiri ce trebuie pina la urma sa se produca.

Un al doilea factor important al dezinflatiei a fost evolutia preturilor la grupa de marfuri alimentare, luata in calcul cu pondere importanta la alcatuirea indicelui preturilor de consum. Este interesant ce s-a intimplat cu pretul alimentelor in conditiile in care e greu de spus ca agricultura romaneasca ar fi excelat anul acesta. Si totusi, pretul la oua, carne, cartofi a contribuit decisiv la dezinflatie, ba mai mult, a prilejuit si premiera inflatiei lunare cu minus in fata din luna august. Poate deficitul comercial zdravan inregistrat (si) in cazul produselor alimentare corelat cu o apreciere a leului care a sustinut importuri ieftine sa fie una din explicatii. Alta poate fi conjunctura nefericita a crizei gripei aviare care a condus la masacrarea pasarilor, dar a determinat ieftiniri la carnea de pasare si la oua. Oricum, avem de-a face cu doi piloni cam subrezi, care, deloc paradoxal, vor fi puternic zguduiti anul ce vine din cauza aderarii la Uniune. Scumpirile aminate se vor produce in 2007, iar experienta altor state arata ca si alimentele cresc printre primele la pret in urma aderarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.