Leul a cunoscut ieri o noua zi de deprecieri, atat fata de euro cat si de dolar.
Daca scaderea fata de dolar era anticipata, datorita evolutiei paritatii dintre monedele europeana si americana, deprecierea fata de euro a fost cauzata de iesiri
Leul a cunoscut ieri o noua zi de deprecieri, atat fata de euro cat si de dolar.
Daca scaderea fata de dolar era anticipata, datorita evolutiei paritatii dintre monedele europeana si americana, deprecierea fata de euro a fost cauzata de iesirile unor fonduri speculative, "incitate" de evenimentele din Ungaria si de posibilitatea ca dobanda americana de baza sa cunoasca, intr-un viitor apropiat, o noua crestere. "Ordinele de cumparare de valuta au aparut de la primele ore, comenta un dealer bancar. Dupa atingerea unui maxim de 3,5475 - 3,5525 lei, euro a inceput sa scada, datorita anuntului facut de Banca Ungariei privind majorarea dobanzii de referinta de la 7,75 la 8%. De altfel, deprecierea forintului este principala cauza care a determinat scaderea monedelor emergente. Astfel, ca pe final euro a coborat la valorile de la inchiderea sedintei de acum doua zile, 3,5330 - 3,5380 lei". Cursul mediu al euro a urcat de la 3,5299 la 3,5359 lei, insa este de asteptat ca astazi sa scada, datorita platilor pe care le vor face exportatorii la buget.
Dolarul a urcat de la 2,8088 la 2,8188 lei, in timp ce paritatea dintre moneda unica si cea americana s-a stabilizat ieri la 1,2525 - 1,2554 dolari. Investitorii de pe pietele internationale asteptau decizia de astazi a Rezervei Federale americane referitoare la dobanda de baza. Majoritatea analistilor considerau ca ea va stagna, ca si in august si septembrie, la 5,25%, insa anticipau majorari in prima parte a anului viitor, motiv care a determinat aprecierea monedei americane. Dobanda overnight a revenit ieri la nivelul "clasic" de 8,75 - 9,25% dupa ce in ultimele sedinte scazuse la 1 - 2%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.