Incidente din ce in ce mai violente intre politisti si miile de manifestanti anti Gyurcsany.

Politia a deschis ieri focul cu gloante de cauciuc si a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru dispersarea protestatarilor care doreau s
Incidente din ce in ce mai violente intre politisti si miile de manifestanti anti Gyurcsany.

Politia a deschis ieri focul cu gloante de cauciuc si a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru dispersarea protestatarilor care doreau sa se indrepte spre cladirea Parlamentului.

Manifestantii, printre care si adepti ai extremei drepte, care agitau pancarte antisemite, au reusit sa preia controlul unui tanc sovietic T-34, expus cu ocazia festivitatilor. Mai mult de o suta de persoane au fost ranite in timpul altercatiilor. Marti dimineata, strazile capitalei ungare aratau ca dupa un razboi, iar transportul in comun nu era inca restabilit in centrul istoric.

"In 1956, strada era mai democratica decit Parlamentul. Azi nu mai este cazul", a declarat premierul Ferenc Gyurcsany. "Am avut de a face cu atacul unei minoritati impotriva majoritatii". Premierul a recunoscut, in urma cu o luna, ca a mintit deliberat in privinta reformelor economice, pentru a-si asigura victoria in alegeri, ceea ce a condus la cea mai ampla miscare contestatara din Ungaria, dupa 1989.

"Azi, la 50 de ani de la Revolutie si la 16 ani de la caderea comunismului, exista inca milioane de unguri care nu se simt liberi", a aratat Viktor Orban, liderul opozitiei de dreapta. "Dragi invitati, bine ati venit in tara lui Gyurcsany, unde minciunile au aer de adevar, iar viciul seamana cu virtutea. Ajutati-ne sa-l facem sa demisioneze", se putea citi pe o pancarta afisata de demonstranti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.