Mausoleul Taj Mahal si intregul port de la Agra au fost inchise publicului in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu, iar pacientii leprozeriei din vecinatate, tinuti la distanta.

Aflat in cea de-a doua zi a vizitei oficiale in In
Mausoleul Taj Mahal si intregul port de la Agra au fost inchise publicului in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu, iar pacientii leprozeriei din vecinatate, tinuti la distanta.

Aflat in cea de-a doua zi a vizitei oficiale in India, presedintele Traian Basescu i-a refuzat cu politete pe oamenii de afaceri indieni reuniti la Mumbay, care i-au cerut sa ridice obligativitatea vizelor de calatorie in Romania. Basescu a transferat catre ministrii de Externe ai celor doua tari negocierea unui regim accelerat de acordare a vizelor, sustinind ca in felul acesta Romania respecta normele UE. El i-a indemnat insa pe oamenii de afaceri indieni sa vina sa investeasca in Romania.

Port inchis

Pentru a-si face simtita prezenta in India, delegatia romana a ales Mumbay ca loc de intilnire a oamenilor de afaceri din cele doua tari. S-a avut in vedere ca Mumbay (fostul Bombay) este cel mai mare oras al Indiei, port la Oceanul Indian si metropola cu cei mai multi locuitori, aproximativ 15 milioane. La Mumbay, presedintele a ajuns de la Agra unde, alaturi de sotia sa, Maria, a vizitat Mausoleul Taj Mahal. Intregul port de la Agra a fost inchis publicului vizitator pentru ora pe care a petrecut-o aici seful statului roman.

Oficialii de la New Delhi au explicat ca au luat aceste masuri din ratiuni de securitate, avind in vedere atentatele teroriste tot mai dese in India. Si pacientii leprozeriei Agra au fost tinuti in curtea spitalului situat in vecinatatea portului. Leprosii au obiceiul sa iasa in intimpinarea vizitatorilor, cu speranta ca, daca-i ating, se vindeca. Pentru tinerea lor la distanta se folosesc un fel de evantaie uriase din pene de pasari.

La pas prin saracie

Impresionat de Taj Mahal, impunatorul monument funerar placat cu marmura alba, Basescu a glumit spunind ca a mai vizitat o alta minune a lumii, Colosul din Rhodos, si ca ar mai vrea sa vada Gradinile Suspendate. Dupa un zbor de 30 de minute de la New Delhi la Agra, intreaga delegatie oficiala a ajuns linga portul de la Agra, unde a fost imbarcata in citeva microbuze, ramase parca din vremea colonistilor britanici. Trecind prin peisajul socant al saraciei lucii caracteristica Indiei, Traian si Maria Basescu au ajuns la Taj Mahal, unde au primit explicatii legate de faimosul monument chiar de la directorul acestuia. Foarte putini vizitatori au asteptat la portile portului la acele ore ale diminetii cind a ajuns delegatia romana, acestia preferind in general orele prinzului, cind se inregistreaza afluxuri uriase. (Cristian Oprea - Agra, Mumbay)

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.