Firmele cu capital strain sunt mai bine pregatite sa atraga fondurile europene.
Acestea au beneficiat de asistenta PHARE si cele care au participat la sesiuni de informare organizate de autoritati si vor fi mai bine pregatite sa atraga finan

Firmele cu capital strain sunt mai bine pregatite sa atraga fondurile europene.
Acestea au beneficiat de asistenta PHARE si cele care au participat la sesiuni de informare organizate de autoritati si vor fi mai bine pregatite sa atraga finantare din partea UE.
"Astfel de firme, care au o oarecare experienta in domeniul fondurilor structurale, au mai multe sanse sa obtina finantare de la UE", a declarat, ieri, agentiei Mediafax, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Dragos Pislaru.
Proiectele mari, de infrastructura sau mediu, trebuie pregatite cu o anumita perioada inainte de apel, moment la care autoritatile romane anunta disponibilitatea fondurilor, a afirmat Pislaru. El a precizat ca GEA pregateste sapte proiecte pentru accesarea de fonduri destinate unor companii din domeniile auto, constructii metalice sau materiale de constructii.
Directorul GEA a explicat, la un seminar economic, ca fondurile nu vor fi disponibile imediat dupa 1 ianuarie.
"Avem o procedura birocratica, ce ne va intarzia anul viitor si va reduce capacitatea de absorbtie. In mai - iunie 2007 ar putea fi lansate primele apeluri pentru proiecte, urmand ca primele rambursari sa aiba loc in perioada august-septembrie", a adaugat Pislaru.
Pentru a accesa fonduri europene, companiile trebuie sa prezinte proiecte viabile si parteneriate cu bancile de la care vor obtine finantari.
Potrivit Planului National de Dezvoltare, elaborat pentru perioada 2007-2013, finantarea totala va ajunge la 58,7 miliarde euro, in principal pentru dezvoltare rurala si infrastructura.

GEA infiinteaza o firma de consultanta

GEA va infiinta o firma de consultanta, denumita GEA Strategy&Consulting, operationala la inceputul lunii noiembrie. "Compania va fi prezenta, la inceput, numai in Bucuresti, urmand ca din a doua jumatate a anului viitor sa ne extindem si in alte regiuni din tara, prin deschiderea de filiale sau prin acorduri de franciza", a afirmat Pislaru.
Firma va asigura consultanta companiilor interesate sa acceseze fonduri structurale. Intr-o prima etapa, GEA Strategy&Consulting va actiona prin centrele regionale ale Raiffeisen Bank, cu care compania a incheiat un parteneriat.
"Acordul cu Raiffeisen Bank s-a format in mod natural, aceasta fiind prima banca care a initiat un program de fonduri structurale", a spus Pislaru. Firma va avea un capital social de 100.000 de euro si va fi condusa de Pislaru, in calitate de director general.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.