Dedublarea informatorului Sorin Antohi a generat-o si a sustinut-o, dupa toate aparentele, pe cea a doctorului in istorie Sorin Antohi.

Colaborarea cu Securitatea a fost-n-a fost un soc pentru cei care il cunosteau pe Sorin Antohi
Dedublarea informatorului Sorin Antohi a generat-o si a sustinut-o, dupa toate aparentele, pe cea a doctorului in istorie Sorin Antohi.

Colaborarea cu Securitatea a fost-n-a fost un soc pentru cei care il cunosteau pe Sorin Antohi. Fireste, cine il stia doar prin cartile sale si/sau doar ca o voce sonora a societatii civile postdecembriste nu avea cum sa banuiasca faptul ca, pe cind era adolescent, se intilnea cu ofiterii de Securitate pentru a-si turna prietenii. Dintre cei care l-au cunoscut insa indeaproape multi isi vor fi pus, poate, macar preventiv, vreo intrebare legata de intrarea sa prin casatorie intr-o familie care avea, fie si indirect, legaturi cu nomenclatura. Fireste, evolutia sa spectaculoasa nu demonstreaza prin ea insasi vreun sprijin al vechilor structuri carora le-a cazut victima, asa cum sustine, si carora le-a slujit interesele. Asta cu atit mai mult cu cit Sorin Antohi e considerat un istoric stralucit, cu o eruditie rar intilnita. Asumarea titlului de doctor in istorie, pe care oficial nu l-a obtinut niciodata, a socat insa intelighentia romaneasca. Descoperirea imposturii academice a fost, in mod evident, stimulata de dezvaluirea trecutului colaborationist. Insa nu neaparat coroborarea celor doua secrete a facut ca impactul informatiilor sa fie atit de mare. Multor reprezentanti ai comunitatii academice romanesti colaborarea cu universitatea la care Sorin Antohi a ajuns prorector academic le-a folosit. Fie ca a fost vorba de un post de visiting professor, fie de studii de master, fie de doctorat, pentru acestia, cel exmatriculat la universitatea ieseana de la doctorat a reprezentat marea sansa a carierei. Patru dintre cei cinci doctori ai lui Sorin Antohi sint din Romania si proportia nu este cu mult diferita nici in ce-i priveste pe doctoranzii de acum. A fost, deci, inevitabila, conturarea in Romania a unei imagini aproape idilice a profesorului de la CEU. Lovitura primita de Antohi prin demascarea imposturii din planul formal a fost, in parte, o lovitura si pentru toti cei ale caror trasee academice s-au intersectat cu ale lui. Cu atit mai putin surprinzator pare in acest context protestul absolventilor si al studentilor de la Budapesta fata de demisia profesorului lor. Sa nu fi luat nici o pozitie ar fi insemnat pentru ei sa accepte ca exista o problema cu propriile titluri. Si nu poti sa nu te gindesti cum ar fi putut fi evitata aceasta trista situatie. Impresia e ca dedublarea informatorului a generat si a sustinut dedublarea doctorului in istorie, cu concursul involuntar al prietenilor ce i-au aflat dinainte secretul colaborarii, dar nu l-au fortat la o marturisire eliberatoare, ci dimpotriva. L-au protejat de propriul trecut, iar marturisirea s-a facut doar cind devoalarea oficiala era iminenta. Din pacate pentru Sorin Antohi, acei prieteni spun astazi ca nu vor sa comenteze situatia lui. Si nici sa se stie ca nu vor sa comenteze. Cu alte cuvinte, nu vor sa mai fie asociati cu numele lui.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.