Cine priveste cit de cit atent peisajul hotiilor din tara poate observa ca pe harta complexa a geografiei lor fascinante au aparut doua cu totul exotice. Una este frauda pe Internet, cealalta, deturnarea de fonduri europene.

Analiza l
Cine priveste cit de cit atent peisajul hotiilor din tara poate observa ca pe harta complexa a geografiei lor fascinante au aparut doua cu totul exotice. Una este frauda pe Internet, cealalta, deturnarea de fonduri europene.

Analiza lor comparativa este interesanta. Bunaoara, internautii care fura apartin gulerelor albe, adica unei anume categorii de tineri priceputi, inventivi, scoliti la standard global. Hoti globalizati, buni pentru scenariile filmografiei nord-americane in reteta hollywoodiana de ultima generatie. Nu-mi ascund admiratia pe care probabil o au si alti semeni ai nostri pentru aceasta lume fascinanta in care domina un neocomunism harnic, intretinut de incalcarea dreptului la proprietate pe care-l practica multimile celor care descarca gratis muzica si filme, spre exemplu. Mi s-a spus ca aceasta hiba admirativa provine din deficitul de civilizatie: eroizam tot ceea ce apartine lumii virtuale din reflexe de nou-veniti. Asa o fi!

Cealalta frauda a noului mileniu romanesc poarta in sintagma care o defineste numele Europei si are implicite conotatii politice. Prin urmare, deturnarea de fonduri europene presupune obligatorii frecventari ale mediilor politice. Doua dintre exemplele recente ne arata cum stau lucrurile. Iata, in judetul Neamt, o deturnare de fonduri europene SAPARD. Daca analizam reteta furtului, vedem ca dincolo de euro-denumire se afla vechile datini ale administratiei noastre. Hotia este simpla si iterativa, asemenea unui ritual. Un domn si-o doamna, responsabili ai proiectului de realizare a sistemului de alimentare cu apa intr-o comuna nemteana, au schimbat ilegal destinatia fondurilor nerambursabile. Este clar ca aici si-au bagat coada primarul si consilierii comunali. Altfel cum? Cine trebuia sa dea aprobarile domnului si doamnei? E limpede ca in cirdasie sint bagati si executantii care s-au angajat contractual sa faca asa cum se cere prin Europa si nu au facut. Cei care trebuiau sa receptioneze, adica primarul si ai lui, au spus si ei ca totul e minunat, desi totul era de calitate proasta.

O alta euro-hotie s-a petrecut la nivel inalt, in mediile euro-uteciste si euro-uaseceriste de la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT). In perioada 2000 si 2004, utecistii de acolo au schimbat destinatia a 1,6 milioane de euro. In acea perioada, la conducerea institutiei guvernamentale se afla Cristian Rizea, care are legaturi de cumetrie cu pesedistul Alexandru Athanasiu, pe atunci ministrul Educatiei. In fotografia care insoteste stirea, euro-utecistul Cristian are costum si cravata, ne priveste responsabil, este gras si are o figura de politician pentru Europa de miine!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.