Pentru prima data dupa zeci de ani de cercetari, medicina moderna le ofera femeilor sansa de a alege sa se protejeze in fata unui flagel care ia in fiecare an sute de mii de vieti: cancerul de col uterin. Vaccinuri pentru prevenirea infectiei cu HPV
Pentru prima data dupa zeci de ani de cercetari, medicina moderna le ofera femeilor sansa de a alege sa se protejeze in fata unui flagel care ia in fiecare an sute de mii de vieti: cancerul de col uterin. Vaccinuri pentru prevenirea infectiei cu HPV (papilomavirusuri umane) si, implicit, pentru prevenirea cancerului de col uterin, se afla in stadiul de inregistrare in intreaga lume.
Conform datelor de la Centrul de Calcul si Statistica Sanitara, in anul 2003, in Romania, au fost raportate 33.991 cazuri de cancer de col uterin, dintre care 3.268 au fost cazuri noi.
Cancerul de col uterin (cervical) este astazi o boala carora medicii i-au depistat cauza. S-a stabilit ca 15 dintre cele peste 100 de serotipuri de HPV (papilomavirusuri umane) pot conduce la cancer cervical (sunt oncogene). Astazi se stie ca serotipurile oncogene HPV 16 si 18 sunt responsabile pentru mai mult de 70% dintre cancerele de col uterin, la nivel mondial.
Vaccinul candidat al companiei GlaxoSmithKline a fost dezvoltat pentru a preveni infectia cu doua dintre cele mai raspandite tipuri de HPV. In studiile clinice, vaccinul dezvoltat de GlaxoSmithKline a demonstrat o protectie de 100% fata de infectia persistenta cu HPV 16 si 18, cat si protectie impotriva leziunilor precanceroase asociate. In aceleasi studii clinice s-a obtinut dovada preliminara a protectiei largite si impotriva altor tulpini de HPV cauzatoare de cancer, in plus fata de HPV 16 si 18. Vaccinul propus de GSK este formulat cu adjuvantul inovator particular AS04, selectat pentru a furniza niveluri sustinute si puternice de anticorpi la femei.
Orice femeie este expusa riscului de infectare cu HPV oncogen, infectie ce ar putea determina cancer de col uterin. HPV este un virus foarte frecvent intalnit si extrem de contagios. Se transmite usor prin contact cutanat direct al pielii din regiunea ano-genitala, in cursul unor activitati sexuale, nu neaparat contact sexual cu penetrare.
Prezervativele nu asigura protectie 100% impotriva infectiei cu papilomavirusuri. Se estimeaza ca intre 50 si 80% dintre toate femeile active sexual vor dobandi o infectie cu HPV pe durata vietii lor. Aproape 50% dintre aceste infectii sunt provocate de serotipuri HPV oncogene, desi majoritatea acestor infectii se pot vindeca spontan in trei ani.
Vaccinarea, alaturi de screening-ul prin testul Papanicolau, poate reduce suplimentar riscul de cancer de col uterin. Asocierea dintre infectia cu HPV oncogen si cancerul de col uterin trebuie inteleasa cat mai curand, la fel de bine cum se cunoaste asocierea dintre fumat si riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
Conf. dr. Radu Vladareanu, de la Sectia de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias Bucuresi, a afirmat ca ''este esentiala cunoasterea bolii la nivelul pacientului, constientizarea importantei testelor de screening si, in viitorul apropiat, existenta unui vaccin capabil sa induca un raspuns imun puternic si de lunga durata, care sa asigure protectie impotriva infectarii cu HPV tipurile 16 si 18. Preventia primara facuta corect si inceputa cat mai repede (chiar inainte de debutul vietii sexuale), va avea consecinte benefice pe termen lung, va conduce la reducerea cazurilor de cancer de col uterin si deces prin cancer de col uterin''.
In urmatorii cinci ani, GSK se asteapta sa lanseze mai multe noi vaccinuri inovatoare: un vaccin impotriva rotavirus, un vaccin pentru prevenirea bolii pneumococice, un vaccin gripal imbunatatit pentru varstnici si un vaccin combinat impotriva meningitei la copii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.