Un film mut care a facut Praga celebra se alege cu sunete canadiene.

A devenit deja o moda sa aplici coloane sonore contemporane unor filme mute. Trendul a fost intarit si de premiul anual pe care mogulul Ted Turner il acorda tineril
Un film mut care a facut Praga celebra se alege cu sunete canadiene.

A devenit deja o moda sa aplici coloane sonore contemporane unor filme mute. Trendul a fost intarit si de premiul anual pe care mogulul Ted Turner il acorda tinerilor compozitori care reusesc sa construiasca fundaluri auditive adecvate pentru Greta Garbo si Cecil B. DeMille.

Potrivit publicatiei "Prague Post", astfel de demersuri au cel mai adesea succes, cu exceptia tentativei lui Giorgio Moroder de a introduce muzica lui Pat Benatar si Freddie Mercury in filmul clasic "Metropolis", de Fritz Lang. Pe lista reusitelor din domeniu sint incluse orchestratia aplicata de Phillip Johnson filmului lui Georges Melies din 1902, "Calatorie pe luna", si remixul si rearanjarea pe care DJ Spooky i-a consacrat-o "Nasterii unei natiuni" de D.W. Griffith's.

Cea mai recenta realizare din domeniu e opera canadianului Socalled, aka Josh Dolgin. El a combinat 600 de sample-uri, plus acompaniamentul unui cintaret ucrainean yiddis si al unui rapper rom, pentru a compune coloana sonora a filmului "Golem: cum a venit pe lume" (1920), care si-a avut premiera orchestrata la festivalul anual "Music on Film - Film on Music Festival", aflat acum in plina desfasurare in capitala Cehiei. Acesta este ultimul din seria de trei pelicule expresioniste cu acelasi subiect facute de actorul si regizorul Paul Wegener, primele fiind "Der Golem" din 1915 si "Golem si dansatoarea", 1917. Personajul, care da numele romanului lui Gustav Meyrink, e un monstru din lut, creat de rabinul Loew, pentru a proteja de persecutii cartierul evreiesc din Praga. Directorul de imagine al triadei de pelicule, Karl Freund, a participat si la filmarea "Metropolisului", apoi, dupa ce a parasit Germania de dragul Hollywoodului, la "Dracula", de Tod Browning. In plus, pe cind era la studiourile Universal, Freund a regizat "Mumia", avindu-l pe Boris Karloff in rolul principal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.