Marea Britanie a devenit tinta principala a al-Qaeda. Serviciile secrete britanice si-au revizuit estimarile, constatind ca reteaua e mult mai puternica decit credeau initial. Lideri ai serviciilor de informatii britanice au declarat pentru coti
Marea Britanie a devenit tinta principala a al-Qaeda. Serviciile secrete britanice si-au revizuit estimarile, constatind ca reteaua e mult mai puternica decit credeau initial. Lideri ai serviciilor de informatii britanice au declarat pentru cotidianul "The Guardian" ca al-Qaeda s-a refacut substantial in Pakistan, in ciuda campaniei internationale duse impotriva ei in ultimii patru ani. In acest timp, organizatia a devenit mult mai coerenta, cu un nucleu puternic si surse permanente de recruti.

Al-Qaeda invata de la IRA

Chiar mai ingrijoratoare sint noile tehnici pe care teroristii din Regatul Unit le-au adoptat. Structura gruparilor subordonate al-Qaeda pare inspirata de celulele IRA (Armata Republicana Irlandeza), cu unitati de sine statatoare, compuse dintr-un organizator/planificator, un adjunct raspunzator cu achizitionarea de armament, explozibili si instruire si mai multi voluntari. Teroristii sint implicati si in frauda, si in stringerea de fonduri, fiecare celula asigurindu-si practic supravietuirea, in mod autonom. Multi dintre suspecti par sa stie ca sint supravegheati, asa ca discuta planurile de atac in spatii deschise, cum ar fi parcurile, din nou o tactica tipica pentru IRA.

Serviciile de informatii estimeaza ca al-Qaeda planuieste un atentat spectaculos, la scara celui de la 11 septembrie din SUA. "Ei au vazut 7 iulie drept numai un inceput. Al-Qaeda considera Marea Britanie o oportunitate imensa", afirma un oficial, care a dorit sa ramina anonim.

Legaturi cu Pakistanul

Regatul Unit este o tinta usoara, din cauza legaturilor sale traditionale cu Pakistanul. Anterior, se credea ca in Insulele Britanice existau grupari teroriste mici, care aveau in comun filosofia Jihadului, dar le lipseau o structura si o pregatire superioara. Acum, exista dovezi ca sistemul este mult mai sofisticat. Voluntarii au in jur de 20 de ani si nu mai sint recrutati doar in moschei si in librarii islamice, locuri care deja bat la ochi. Ei urmeaza un fel de cursuri de indoctrinare, incepind cu lecturi religioase si continuind cu invataturi politice despre pozitia Islamului fata de Occident, iar ulterior instruire tehnica in fabricarea de bombe. Inainte de un atentat sinucigas, viitorii martiri trec prin ritualuri de initiere, care le testeaza rezistenta in izolare si conditii aspre sau capacitatea de sacrificiu pentru colegi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.