Ferencz Csaba, vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, este iritat de declaratia lui Traian Basescu de la Targu Mures, unde a spus ca la Odorheiu Secuiesc va fi tot atata autonomie cata va fi la Caracal, adica in limitele trasate de prevederi
Ferencz Csaba, vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, este iritat de declaratia lui Traian Basescu de la Targu Mures, unde a spus ca la Odorheiu Secuiesc va fi tot atata autonomie cata va fi la Caracal, adica in limitele trasate de prevederile Constitutiei actuale. Ferencz il acuza pe presedinte ca incurca termenul de autonomie cu cel de descentralizare. "Este pacat sa pui acelasi disc de atatea ori. Trebuie inteles de toata lumea: autonomia nu inseamna descentralizare. Sunt doua formule distincte, dar care pot fi complementare", a declarat Ferencz Csaba. Acesta a anuntat ca CNS nu va renunta la lupta pentru autonomie teritoriala, in pofida opozitiei presedintelui, si ca va folosi toate mijloacele democratice care-i stau la indemana. "In toate statele UE autonomia exista in cadrul statului unitar. Este vorba de o autodeterminare interna, deci nimeni nu doreste sa lezeze integritatea teritoriala a tarii", a precizat Ferencz Csaba. Reactia acestuia survine la o zi dupa ce Basescu a comentat afirmatia lui Marko Bela referitoare la riscul unor tensiuni interetnice. "Este o exagerare. Cetatenii romani trebuie sa respecte Constitutia Romaniei, altfel intra in coliziune cu institutiile statului", a spus presedintele. In schimb, el a sprijinit implementarea unei autonomii largite care sa mareasca puterea de decizie a comunitatilor locale in chestiuni care privesc educatia sau sanatatea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.