Profiturile dezvoltatorilor pe piata romaneasca de birouri sunt in scadere, apreciaza Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului Terenuri al DTZ Echinox.
Afluxul dezvoltatorilor activi din Capitala si cresterea nivelului de c
Profiturile dezvoltatorilor pe piata romaneasca de birouri sunt in scadere, apreciaza Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului Terenuri al DTZ Echinox.
Afluxul dezvoltatorilor activi din Capitala si cresterea nivelului de calitate sunt principalele cauze ale deprecierii profiturilor. Conform analistului DTZ, pe termen scurt se poate vorbi despre o scadere constanta, iar echilibrarea pe piata poate interveni in jurul cifrei de 15 %.
Rata de profit estimata de studiul citat este de 45% la nivel de costuri si de 31% raportat la venit, rata asumata profitului in dezvoltarea cladirilor de birouri situandu-se intre 40 si 60 %.
Decizia de a reinvesti in dezvoltarea cladirilor de birouri este pusa pe seama unei serii de factori, precum prezenta in portofoliul dezvoltatorilor a unor terenuri care sa permita dezvoltarea unor cladiri competitive, nivelul concurentei pe piata si nivelul de rentabilitate a investitiilor din alte sectoare economice.
Prezenta unor dezvoltatori care vizeaza o rata de profitabilitate mai mica si care isi pot securiza proiecte la preturi mai mari s-a facut tot mai simtita pe piata locala de real-estate.
In acest context, detinatorilor de proiecte imobiliare mari li se ofera oportunitatea vanzarii la preturi avantajoase, se arata in studiul citat. Profitul dezvoltatorilor de birouri prezenti pe piata actuala in urma vanzarii imobilelor de birouri construite din Capitala a fost estimat pornind de la un studiu de caz al analistilor DTZ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.