Asociatiile profesionale care reglementeaza meseriile liberale risca sa ramina fara obiectul muncii din cauza unei initiative a parlamentarului Ioan Ghise.

Un proiect de lege privind profesiile liberale ameninta serios privilegiile asociatiilor care reglementeaza in prezent acest tip de meserie. Este vorba despre barourile de avocati, despre uniunile notarilor, colegiile medicilor sau despre ordinul arhitectilor. Initiat de fostul parlamentar PNL Ioan Ghise in aprilie 2006, alaturi de alti 19 deputati liberali, proiectul vizeaza crearea unui cadru concurential in interiorul profesiilor de avocat, medic, farmacist, arhitect, auditor financiar, notar public, psiholog sau contabil. „Intrarea pe piata serviciilor pentru practicarea profesiilor liberale este in mod neprincipial conditionata de acceptul concurentilor aflati deja in activitate si in conditiile stabilite de acestia", se stipuleaza in expunerea de motive ce insoteste proiectul legislativ.

Profesiile liberale sint stabilite de Guvern

Concret, proiectul stipuleaza ca oricine are calificarea necesara pentru a desfasura o meserie liberala poate incepe practicarea acesteia o data cu depunerea unei instiintari la Registrul Comertului si la Administratia Financiara in raza careia se gaseste sediul declarat al acestuia. Lista cu profesiile liberale urmeaza sa fie emisa de catre Guvern in termen de 30 de zile de la publicarea legii. Mai mult, articolul 19 prevede ca „impiedicarea sau limitarea exercitarii dreptului de libera practica a unei profesii liberale constituie infractiune si se sanctioneaza conform legii penale". Asociatiile profesionale constituite legal in prezent isi vor continua activitatea, numai ca ele nu vor mai putea conditiona practicarea respectivelor meserii de apartenenta obligatorie. „Este un model care functioneaza si in alte parti si poate fi aplicat si la noi. Este un principiu liberal. Conditionarile impuse de asociatiile profesionale au avut un rol de a organiza mai strict profesiile, dar omul trebuie sa fie cit mai liber. Nu ar fi o problema ca medicii vor profesa fara sa fie inscrisi in Colegiul Medicilor", spune Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. In prezent, proiectul se afla trimis pentru dezbatere in comisiile permanente din Senat.

Adeverinta de buna purtare

Inainte de a da un examen de promovare profesionala sau de a pleca in strainatate sa-si practice meseria, medicii, dentistii si farmacistii vor trebui sa obtina de la asociatiile profesionale unde sint inscrisi in prezent un certificat de buna purtare. El va contine datele personale relevante privind onorabilitatea si moralitatea, inclusiv competenta, cu care isi exercita profesia. Certificatul va avea o valabilitate de trei luni de la data emiterii.