Managementul defectuos si infractiunile comise tocmai de cei care trebuiau sa redreseze situatia au facut ca unul dintre cele mai mari institute romanesti de cercetare-proiectare si urbanism sa ajunga in pragul colapsului. Institutul de Studii Geo
Managementul defectuos si infractiunile comise tocmai de cei care trebuiau sa redreseze situatia au facut ca unul dintre cele mai mari institute romanesti de cercetare-proiectare si urbanism sa ajunga in pragul colapsului. Institutul de Studii Geotehnice si Geofizice - Geotec SA Bucuresti, foarte important pentru economia romaneasca, a fost privatizat in anul 1999, pentru ca in 2000, un grup de manageri sa acapareze compania prin frauda. Desi investitorul a apelat la Justitie, iar probele erau de netagaduit, anchetatorii au tergiversat, din ratiuni politice, solutionarea dosarului. In tot acest rastimp, echipa de manageri condusa de Constantin Stanescu s-a infruptat din banii institutului. Mai mult, acestia au vandut, ilegal, si active ale societatii. Investitorul initial, dupa mai multe tergiversari prin instante, a apelat la ziarul nostru ca la o ultima speranta. Radu Coca doreste sa demaste un grup managerial, care prin escrocherie a izbutit sa-i fure investitia, sa o falimenteze, un fapt deloc rar intalnit in economia romaneasca, fiind mai mult un algoritm al unei privatizari frauduloase.
Investitorul exclus
Mentionam cateva date din istoricul privatizarii Geotec. In 1999, statul a decis sa privatizeze compania, iar salariatii au reusit sa cumpere 73.435 de actiuni si sa gaseasca un investitor, Radu Coca. Conducerea Asociatiei Salariatilor institutului i-a oferit lui Coca si un certificat de actionar. Intre cele doua parti s-a incheiat un protocol pe baza caruia Asociatia trebuie sa solicite Fondului Proprietatii de Stat un acord de cesionare a 70% din actiuni catre Radu Coca, acesta din urma obligandu-se sa plateasca ratele si sa realizeze investitiile prevazute in contractul de privatizare. In anul 2000, Asociatia Salariatilor de la Geotec, in urma unui Consiliu de Administratie l-a exclus pe Radu Coca din organizatie, pe baza unui proces verbal care nu i-a fost adus la cunostinta lui Coca. Asa ca investitorul a platit in continuare peste sapte miliarde de lei catre FPS, ca rate de privatizare, conform contractului. Mai mult, salariatii au continuat sa primeasca bani de la Coca pentru plata ratelor catre FPS. In tot acest rastimp, managerii Geotec au adus compania intr-o situatie financiara dezastruoasa. Trebuie spus ca actul prin care Coca a fost indepartat este ilegal, intrucat numai Adunarea Generala a Actionarilor, nu Consiliul de Administratie, putea sa ia decizia de a-l sanctiona pe actionar. In urma acestei ilegalitati, conducerea a gasit formula prin care sa ramana la conducere si sa puna mana pe actiunile pe care deja le vandusera.
Justitie orbita
Datoriile totale ale intreprinderii se cifrau, la preluarea de catre investitor, la sapte miliarde de lei. Acestea au crescut alarmant, pentru ca in anul 2003 sa ajunga la peste 17 miliarde lei. Numai ca datoriile s-au marit invers proportional cu cifra de afaceri. De la 15 miliarde lei in 1999 s-a ajuns la 36 de miliarde in 2003. Managerii Geotec au pastrat profitul mic, pentru a nu plati impozite mari. In urma adreselor care au semnalat toate aceste fapte, trimise de investitor autoritatilor statului, Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiunilor Statului i-a dat dreptate. Mai mult, Ministerul Finantelor Publice constatand neregulile prezentate, i-a recomandat pagubitului sa se adreseze organelor abilitate, adica instantei.
In urma acestor fapte, investitorii au apelat la Justitie. Desi in dosar era vorba de un prejudiciu de mai multe milioane de euro, Parchetul, Politia si pe atunci PNA-ul si-au pasat reciproc dosarul, care a fost disjuns si conexat de mai multe ori. Motivul fiind apartenenta lui Constantin Stanescu la PSD, partid aflat pe atunci la guvernare. Numai pe la Serviciul de Investigare a Fraudelor de la Politia Bucuresti, actele care il incriminau pe Stanescu si gasca sa au trecut de sapte ori. Desi acuzatia de inselatorie era dovedita, Politia nu a avut curajul sa inceapa urmarirea penala, dar nici sa declare nevinovatia reclamatilor.
Primul dosar in care managerii Geotec erau incriminati a ajuns in ianuarie 2003 la Parchetul National Anticoruptie intrucat printre acuzati se afla si un functionar al Autoritatii pentru Privatizarea Activelor si Participatiunilor Statului. Tot atunci, un alt dosar fusese trimis de Politia Capitalei la Parchetul de pe langa Tribunalul Muncipiului Bucuresti.
Acesta a declansat printr-o ordonanta data la 31.08.2006, privind luarea masurilor asiguratorii, urmarirea penala impotriva lui Constantin Stanescu, Nicolae Iorgulescu, Durdun Ion, Gruia Florentin Gabriel si Popescu Dan Ovidiu. Instanta a retinut ca invinuitii l-au pagubit pe investitorul Radu Coca cu suma de 6,022 miliarde de lei vechi, prejudiciul nefiind recuperat. In plus s-a dispus si sechestrul pe activele societatii si pe actiunile detinute de cei cinci.
Procuratura a uitat insa sa ii incadreze pe cei cinci si la fals si uz de fals intrucat au declarat si vandut din activele institutului, declarand ca nu exista litigii, desi pe rol acestea se aflau de cativa ani.
Vanzare sub litigiu
Actualii administratori ai Geotec recunosc ca au luat bani de la Radu Coca si ca acesta a platit ratele institutului. Cu toate acestea, declara ca investitorul a incheiat contracte de imprumut cu o parte din membrii asociatiei, acestia avand in schimb obligatia sa-i restituie banii sau sa-i vanda o parte din actiuni. Lupta, evident, se poarta pentru activele Geotec - doua terenuri in Sectorul 2 de aproximativ 20 mii mp, un teren in comuna Domnesti, Jud. Ilfov si o cladire aflata in centrul Capitalei, cu o valoare de piata de peste doua milioane de euro. Motiv pentru care investitorul a cerut instituirea sechestrului asigurator. In pofida tuturor evidentelor, Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat in data de 20.06.2005 vanzarea unei cote - parti din imobilul proprietatea Geotec situat in Bucuresti, Str. Vasile Lascar nr 5-7 Sector 2, respectiv un etaj cu suprafata de 314,9 mp si cu teren cu suprafata de 101,76 mp cota indiviza. In actul de vanzare-cumparare se specifica ca "nu exista, pe rolul vreunei instante judecatoresti litigiu asupra proprietatii". Pretul vanzarii a fost de 892.363,20 RON, fara TVA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.