Scandalurile din domeniul medical continua sa se mentina in top. Achizitiile de produse sanitare fara organizarea unor licitatii, subevaluarea aparaturii si efectuarea in mod fraudulos de plati duble sunt cateva dintre "ingredientele" unei afaceri pu

Scandalurile din domeniul medical continua sa se mentina in top. Achizitiile de produse sanitare fara organizarea unor licitatii, subevaluarea aparaturii si efectuarea in mod fraudulos de plati duble sunt cateva dintre "ingredientele" unei afaceri puse la cale de catre contabilul sef al Spitalului Clinic de Urgenta "Floreasca" din Capitala.
In dosarul aflat spre cercetare la Politia Capitalei apare si SC "Vodimedicor" SRL Targu Jiu, agreata, se pare, de mai multe unitati spitalicesti din Bucuresti pentru furnizarea de produse medicale. Directorul firmei, Cristinel Vodislav, 52 de ani, seful sectiei de chirugie de la Spitalul Judetean Ilfov, este implicat intr-un scandal de proportii legat de o licitatie organizata in 2002 de Ministerul Sanatatii privind achizitia de sterilete. Ieri, ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din DGPMB au anuntat ca au inceput urmarirea penala impotriva lui Paul Slatineanu, in varsta de 60 ani, din sectorul 1. Potrivit anchetatorilor, contabilul sef al Spitalului Clinic de Urgenta "Floreasca" este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si abuz in serviciu in dauna intereselor publice in forma calificata. Si Cristinel Vodislav, in varsta de 52 ani, din judetul Gorj, este urmarit penal, fiind acuzat de inselaciune.

Licitatie din 2002

In urma verificarilor efectuate, precizeaza anchetatorii, a rezultat ca, in anul 2002, cei doi i-au indus si mentinut in eroare pe reprezentantii legali ai spitalului respectiv, prin divizarea contractului de achizitie materiale si dispozitive sanitare, in valoare totala de 572.236 RON, de la SC "Vodimedicor" SRL, in livrari de produse cu facturi de o valoare mai mica. Politistii spun ca totul a fost facut cu scopul de a evita organizarea unei proceduri de licitatie in conformitate cu prevederile legale. Mai mult decat atat, spun anchetatorii, se pare ca intre spital si firma in cauza nu a fost parafat nici un document oficial.
Pentru aceste facturi Slatineanu a efectuat in mod fraudulos plati duble, cauzand un prejudiciu in valoare de 213.217 RON. Concret, ne-au declarat surse judiciare, contabilul de la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca" ar fi aprobat achizitionarea de produse sanitare pentru sectia de chirurgie cardiovasculara, condusa de Serban Bradisteanu, in valoare de aproape sase miliarde de lei de la societatea condusa de Vodislav, fara organizarea unor licitatii. In plus, spun politistii, contractele au fost divizate, pentru a li se pierde urma, iar valoarea produselor trecute pe facturi a fost mai mica. Pentru unele livrari, Slatineanu ar fi efectuat chiar plati duble. Cei doi sunt cercetati in stare de libertate, iar paguba a fost recuperata integral.

Preturi "umflate" de 37 de ori!

In urma cu aproape 4 ani, Ministerul Sanatatii a organizat o licitatie privind achizitia de sterilete ce urmau sa fie distribuite gratuit in toata tara prin intermediul cabinetelor de planning familial. In urma cu 2 luni, asa cum au relatat diverse ziare centrale, licitatia a devenit obiectul unui dosar penal aflat la Departamentul National Anticoruptie (DNA).
Remus Baciu, vicepresedintele Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor, este anchetat pentru un prejudiciu de 6,6 miliarde de lei vechi. Barbatul este acuzat ca a organizat in toamna anului 2002, cand ocupa functia de consilier personal al fostului ministru PSD al Sanatatii, Daniela Bartos, dar era si sef al Corpului de Control al Ministerului Sanatatii (MS). Surse judiciare spun ca in aceasta afacere steriletele cumparate in urma licitatiei au ajuns la MS la un pret de 37 de ori mai mare decat cel real.
Un raport al Curtii de Conturi, dar si in urma verificarilor financiar-contabile realizate de Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF), arata faptul ca licitatia a fost castigata de SC "Vodimedicor" SRL, din Targu Jiu, care a livrat MS 18.000 de sterilete, la un pret de "cateva zeci de ori mai mare decat cel al pietei".
Procurorii bucuresteni au stabilit ca pretul dispozitivelor medicale a fost "umflat" de 37 de ori. Potrivit anchetatorilor, din comisia care a organizat licitatia pentru sterilete faceau parte Remus Baciu, in calitate de presedinte, si inca doi angajati ai MS, un consilier juridic si un medic. La 5 noiembrie 2002, aceasta comisie a declarat firma Vodimedicor SRL castigatoare a licitatiei pentru dispozitive intrauterine, afacere in urma careia statul a pierdut peste 6 miliarde lei vechi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.