Lipsa farmaciilor din mediul rural ii obliga pe locuitorii de la sate sa parcurga zeci de kilometri pana in orase pentru a-si procura medicamentele. Situatia, probabil, va mai dura avand in vedere ca majoritatea farmacistilor se tem sa-si deschida un

Lipsa farmaciilor din mediul rural ii obliga pe locuitorii de la sate sa parcurga zeci de kilometri pana in orase pentru a-si procura medicamentele. Situatia, probabil, va mai dura avand in vedere ca majoritatea farmacistilor se tem sa-si deschida unitati farmaceutice in comune. Acestia sustin ca au propus autoritatilor sanitare centrale sa incurajeze, macar, infiintarea farmaciilor zonale, insa propunerea lor nu a fost luata in seama.
''In mediul rural, populatia este saraca, iar pana anul trecut farmaciile de la sate au primit fonduri mici pentru eliberarea medicamentelor compensate si gratuite. Dupa ce Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a decis sa aloce plafoanele pentru compensate si gratuite in functie de numarul de locuitori si de adresabilitate, speram ca farmacistii sa fie interesati de deschiderea de unitati si in mediul rural. Noi am propus infiintarea farmaciilor zonale la care sa fie arondati locuitorii mai multor comune, insa nu am primit nici un raspuns de la autoritatile sanitare centrale'', ne-a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa.
Pe de alta parte, farmacistii spun ca si autoritatile locale ar trebui sa acorde unele facilitati pentru deschiderea unitatilor farmaceutice in comune: ''Ar trebui, macar, sa puna la dispozitia celor care doresc sa-si infiinteze farmacii, spatii pentru care sa perceapa chirii mai mici. Mai mult, autoritatile locale ar trebui sa suporte din bugetele proprii transportul farmacistilor sau sa le asigure, gratuit sau cu o chirie mai mica, un spatiu de locuit. Deci, si Consiliile Locale trebuie sa fie interesate in problema deschiderii de unitati farmaceutice in comune''.

La sate, ''putin peste 1.000 de farmacii si puncte de lucru''

Cert este ca, la ora actuala, ''in mediul rural functioneaza putin peste o mie de farmacii, in aceasta cifra fiind incluse si punctele de lucru de la sate. In prezent, in mediul rural si urban functioneaza 4.900 de unitati farmaceutice'', a precizat Dumitru Lupuliasa.
Punctele de lucru de la sate sunt deschise de doua sau trei ori pe saptamana, timp de cateva ore. ''Programul acestor puncte de lucru este stabilit si in functie de programul medicilor de familie, care pe langa consultatii, prescriu si retete'', a afirmat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
La randul lor, distribuitorii de medicamente sunt dispusi sa livreze medicamente farmaciilor din mediul rural. ''Daca unitatile farmaceutice de la sate sunt situate pe rutele noastre de aprovizionare, este foarte bine. La deschiderea unei farmacii in mediul rural, cel care are aceasta initiativa ar trebui sa tina cont si de acest aspect. Pentru noi, ca distribuitori, este un dezavantaj sa livram medicamente farmaciilor care nu sunt situate pe traseul nostru de distributie.
Acest lucru ar presupune costuri mai ridicate pentru benzina si uzura mai mare a masinilor'', au explicat distribuitorii de medicamente.

Numarul investitorilor in zonele rurale va creste

Recent, lantul de farmacii Sensiblu a anuntat deschiderea la Crasna, judetul Gorj, a primei sale unitati farmaceutice din mediul rural.
''Deschiderea farmaciei de la Crasna reprezinta un prim pas pe care Sensiblu il face in directia imbunatatirii mediului de viata al oamenilor care traiesc la sate, pentru ca mai mult decat orice investitia noastra este o investitie in sanatatea acestor oameni. Este stiut ca 50% din populatia Romaniei locuieste in mediul rural, unde este o lipsa acuta de infrastructura, dar si de servicii farmaceutice si medicale.
Odata cu integrarea in UE, fonduri importante structurale vor fi alocate dezvoltarii acestei infrastructuri, fapt care va duce cu siguranta la cresterea numarului de investitori in aceste zone. Ea va deveni in timp o piata atractiva cu perspectiva unor venituri semnificative'', ne-a declarat Laura Florea, Corporate Affairs Director A&D Pharma.
Aceasta a explicat ca, in alegerea zonelor rurale in care sa infiinteze farmacii, Sensiblu a tinut cont in primul rand de existenta medicilor prescriptori: ''Fara acestia, deschiderea unei farmacii este inutila, intrucat oamenii vor fi nevoiti in continuare sa migreze la oras pentru obtinerea prescriptiei. La Crasna sunt trei medici prescriptori care elibereaza retete compensate la cele doua dispensare din comuna''. Initiativa Sensiblu a fost sustinuta si de comunitatea locala.
''Primarul comunei ne-a sustinut foarte mult in deschiderea acestei farmacii, tinand cont de necesitatea unor servicii medicale complete pentru cei peste 5.500 de locuitori ai comunei. Spatiul in care functioneaza farmacia Sensiblue la Crasna este concesionat de la primarie pe 15 ani'', a adaugat Laura Florea.
In ceea ce priveste personalul, cele doua farmaciste care vor lucra in farmacia Sensiblu de la Crasna provin din alte farmacii Sensiblu si fac naveta la Crasna.
Asistenta de farmacie are chiar experienta lucrului intr-o farmacie rurala. In opinia reprezentantilor Sensiblu, ''pentru cele doua farmaciste acest nou loc de munca este o provocare din punct de vedere al importantei serviciilor pe care le vor oferi satenilor''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.