Erste Bank nu se multumeste doar cu achizitia celei mai mari banci romanesti, BCR. Ieri, austriecii au anuntat ca divizia lor de investitii imobiliare, Sparkassen Immobilien, impreuna cu Euro Mediterranee Consulting (EMCT), va investi aproximativ 150

Erste Bank nu se multumeste doar cu achizitia celei mai mari banci romanesti, BCR. Ieri, austriecii au anuntat ca divizia lor de investitii imobiliare, Sparkassen Immobilien, impreuna cu Euro Mediterranee Consulting (EMCT), va investi aproximativ 150 milioane euro intr-un centru comercial de peste 200.000 metri patrati, ce va fi construit langa Piata Sudului.
"Autorizatia de constructie pentru complexul Sun Plaza a fost obtinuta, iar lucrarile vor incepe in luna decembrie, urmand ca proiectul sa fie finalizat in primavara anului 2008", a declarat ieri directorul general al EMCT, Michael Richard, citat de Madiafax.
Sun Plaza va fi dezvoltat in doua etape, prima faza a investitiei fiind estimata la 100 milioane euro.
"Valoarea cumulata a proiectului va ajunge la peste 150 milioane de euro prin viitoarele dezvoltari rezidentiale si de birouri", a afirmat Richard.
Investitia va fi dezvoltata in sectorul 4 al Capitalei, la intersectia soselelor Calea Vacaresti, Oltenitei, Berceni si Nitu Vasile. Complexul va fi conectat cu statia de metrou Piata Sudului, printr-un pasaj.
Proiectul, cu o suprafata construita de aproximativ 208.000 metri patrati si o suprafata inchiriabila de 76.000 metri patrati, va fi structurat pe patru etaje, dintre care doua vor fi alocate locurilor de parcare.
Terenul, aflat in proprietatea privata a statului si administrat de Sala Polivalenta, a fost concesionat pe o perioada de 49 de ani.

Deja inchiriat in proportie de 60%

Sun Plaza va cuprinde si un hipermarket Cora, cu o suprafata de vanzare de 11.300 de metri patrati, un magazin de bricolaj bauMax, de 12.300 metri patrati, precum si un magazin de mobila Mobexpert, desfasurat pe 10.300 metri patrati.
De asemenea, dezvoltarea imobiliara va include peste 170 de magazine, facilitati de petrecere a timpului liber, restaurante, cafenele si un cinematograf multiplex, cu 15 sali si 3.000 de locuri.
Proiectul este finantat de divizia de investitii imobiliare a Erste Bank, dezvoltatorul fiind EMCT.
"Preconizam ca aceasta investitie va genera un randament de 11%, in noua ani. Ne-am implicat in proiect in primul rand datorita locatiei, apoi pentru parteneriatul cu EMCT si, de asemenea, pentru calitatea complexului", a spus Holger Schmidtmayr, membru al consiliului de conducere al Sparkassen Immobilien.
El a precizat ca proiectul a fost deja inchiriat in proportie de 60%.
Firma EMCT este prezenta pe piata romaneasca din anul 1998 si a realizat mai multe dezvoltari imobiliare, precum Cora, Carrefour si Bricostore, dar si investitii greenfield pentru retaileri locali.
Portofoliul companiei in Romania totalizeaza 210 milioane de euro, in peste 180.000 metri patrati de proiecte finalizate. Compania are in curs de finalizare proiecte care totalizeaza peste 383.000 metri patrati, care necesita investitii de peste 220 milioane euro.

Cumpara o parte din sediile BCR

Tot ieri, Holger Schmidtmayr, membru in consiliul de conducere al Sparkassen Immobilien, a anuntat ca aceasta companie este interesata sa cumpere o parte din sediile unitatilor BCR, investitiile totale programate in Romania fiind de aproximativ 500 milioane de euro.
"Cu siguranta ca aceste sedii vor fi scoase la vanzare. Asteptam sa fie finalizate toate formalitatile de preluare a BCR de catre Erste si, de asemenea, momentul in care vor acestea fi scoase la vanzare", a spus Schmidtmayr.
Potrivit datelor BCR, banca are in prezent 453 unitati, dintre care 41 sucursale judetene, in orasele resedinta de judet si 412 alte unitati - sucursale, agentii amplasate pe intregul teritoriu al tarii.

Investesc jumatate din capitalul companiei

Schmidtmayr a adaugat ca Sparkassen Immobilien aloca pentru piata romaneasca 500 milioane de euro, respectiv jumatate din capitalul companiei.
"Unul dintre proiectele pe care urmeaza sa le finantam este un imobil de birouri, in Piata Victoriei, de 50.000 de metri patrati si care va fi dezvoltat de Immorent. Investitia alocata pentru acest imobil este de 80 milioane de euro", a spus reprezentantul Sparkassen Immobilien.
"Suntem interesati mai ales de segmentul hotelier, de birouri si spatii comerciale. Investitiile noastre se indreapta in proportie de 35% catre spatii de birouri, 20% retail, 20% rezidential si 5% logistica", a explicat Schmidtmayr.
Sparkassen Immobilien detine 69 de proprietati, in sapte state din Europa, cu o suprafata inchiriabila de 710.000 metri patrati si o valoare cumulata de peste 900 milioane euro.

Deja au cumparat Novotel

Prima achizitie imobiliara a avut loc saptamana trecuta, cand Sparkassen Immobilien a platit grupului hotelier francez Accor suma de 29,5 milioane euro pentru cumpararea hotelului Novotel din Bucuresti. Contractul a fost unul de tip "sell & lease back", adica Sparkassen Immobilien a achizitionat hotelul doar pentru a-l inchiria apoi Accor.
Hotelul este prima unitate marca Novotel din Romania. Situat pe Calea Victoriei, pe locul vechiului Teatru National, Novotel Bucarest City Centre este si prima investitie directa a companiei franceze pe aceasta piata, suma totala alocata pentru acest proiect ridicandu-se la 40 milioane de euro.
Hotelul a fost inaugurat la sfarsitul lunii august si are 258 de camere, dintre care un apartament prezidential si sase apartamente simple. Totodata, unitatea dispune de sali de conferinte, un restaurant, un bar, piscina acoperita, centru de fitness si zona de spatii comerciale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.