Daca sistemul bancar romanesc ar putea fi imaginat ca o prada, atunci ea s-a impartit deja de catre capitalul strain.

Bancile straine cu capital european domina autoritar institutiile de profil din Romania. Capitalul strain a util
Daca sistemul bancar romanesc ar putea fi imaginat ca o prada, atunci ea s-a impartit deja de catre capitalul strain.

Bancile straine cu capital european domina autoritar institutiile de profil din Romania. Capitalul strain a utilizat diverse strategii pina sa ajunga sa detina peste 87% din totalul capitalului sistemului bancar romanesc. In aprilie 2006, bancile cu capital strain detineau 87,8% din totalul activelor, atribuiau 88,7% din totalul creditelor si atrageau 85,4% din totalul depozitelor. Actionarii straini au ales fie ofensiva directa prin preluarea fostelor banci de stat, fie au ales dezvoltarea organica, fie si una si alta.

Vals vienez

Actionarii austrieci detin in acest moment locul 1 in sistemul bancar romanesc, cu o pondere de circa 30% din punctul de vedere al participatiei capitalului strain in functie de tara de origine. Patrunderea austriecilor s-a realizat prin Raiffeisen Bank care a preluat in 2001 fosta Banca Agricola. Actuala HVB, Raiffeisen Banca pentru Locuinte au urmat inaintemergatorului Raiffeisen. Desigur, lovitura de gratie a fost preluarea Bancii Comerciale Romane de catre Erste Bank, tranzactie-record de altfel in aceasta zona a Europei. Ceea ce a contat foarte mult pentru prezenta masiva a capitalului austriac in sistemul bancar romanesc a fost determinarea acestuia. Austriecii au jucat pe tot terenul, de la participarea la privatizarea marilor banci romanesti pina la fuziuni si preluari de banci in dificultate, cum a fost cazul Bancii Agricole. Ultimul pas materializat in ofensiva austriaca a fost fuziunea de succes cu Banca Ion Tiriac.

Zorba greceasca

Capitalul grecesc ocupa locul doi in participatiile capitalului strain in functie de tara de origine. In Romania opereaza sase banci cu capital grecesc, printre care Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca. Tot grecii sint insa cei care, prin National Bank of Greece, par sa fie cel mai aproape de preluarea CEC.



Razboaie comerciale pe teritoriul Romaniei

Motoarele si modelele noi au dat lovitura

Socuri noi pe mobilul vechi

Retailerii isi disputa teritoriul

Industria sucurilor are ierarhii schimbatoare


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.