A doua saptamana din octombrie a trecut fara ca raportul euro/leu sa coboare sub pragul de 3,5 lei, in timp ce dolarul pare a fi pregatit, mai mult ca oricand, sa treaca de cel de 2,8 lei.
Piata valutara s-a dovedit destul de stabila, la acea
A doua saptamana din octombrie a trecut fara ca raportul euro/leu sa coboare sub pragul de 3,5 lei, in timp ce dolarul pare a fi pregatit, mai mult ca oricand, sa treaca de cel de 2,8 lei.
Piata valutara s-a dovedit destul de stabila, la aceasta contribuind si valoarea redusa a tranzactiilor, media perioadei 5-12 octombrie fiind de 507 milioane euro. Cursul mediu al monedei unice a fluctuat intr-un culoar foarte ingust, cuprins intre 3,5057 si 3,5102 lei, iar cotatiile nu au coborat in niciuna dintre sedinte sub pragul de 3,5 lei, nivel care se dovedeste a fi unul deosebit de stabil. Fata de sfarsitul lunii trecute leul inregistreaza o apreciere de aproape 0,8%, cursul euro aflandu-se ultima data sub pragul de 3,5 lei in data de 12 mai. "Cursul euro va scadea la un moment dat sub 3,5 lei, dar este greu de spus cand, declara un dealer bancar. Pentru ultimele doua luni se asteapta o revenire a euro spre pragul de 3,53 lei".
Dolarul pare din ce in ce mai pregatit sa treaca de pragul de 2,8 lei, iar daca cursul ar fi fost anuntat vinerea trecuta, in timpul serii, atunci cand sunt deschise pietele financiare americane, el ar fi trecut cu siguranta de acest nivel.
La nivelul saptamanii cursul mediu a fluctuat intre 2,7842 si 2,7979 lei, mai sus cu 0,3% fata de sfarsitul lui septembrie. Ultima data cand dolarul s-a aflat peste pragul de 2,8 lei a fost la sfarsitul lui iulie. Pe piata monetara lichiditatea continua sa fie mare iar apropierea perioadei de inchidere a rezervelor minime obligatorii a coborat dobanzile overnight de la 8,50 - 9% la 7,5 - 8%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.