Disidentii din PNL s-au adunat la Pitesti pentru prima lor reuniune oficiala prilejuita de lansarea platformei de reformare a liberalismului din Romania. Participarea a fost destul de firava, numarul jurnalistilor prezenti fiind apropiat de cel al su

Disidentii din PNL s-au adunat la Pitesti pentru prima lor reuniune oficiala prilejuita de lansarea platformei de reformare a liberalismului din Romania. Participarea a fost destul de firava, numarul jurnalistilor prezenti fiind apropiat de cel al suporterilor gruparii Stolojan - Stoica.
Alaturi de cei doi, la prezidiu s-au aflat si Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru si Mircea Iustian. Obiectivele platformei lansate duminica la Pitesti sunt foarte ambitioase.
Platforma se doreste a fi "o baza de coagulare politica pentru clarificare strategica si doctrinara in PNL, un vehicul pentru a mentine pe agenda politica obiectivul unificarii fortelor de centru-dreapta, un forum de dezbatere doctrinara si o punte de legatura intre fortele politice de centru-dreapta si marea masa de simpatizanti."

Stolojan a contabilizat erorile lui Tariceanu

Theodor Stolojan a sustinut ca platforma este necesara indiferent de modul in care va evolua situatia pe scena politica: fie Alianta subzista in forma actuala, fie se organizeaza anticipate, fie apare "o noua majoritate care sa izoleze un partid sau altul din Alianta".
Lunga diatriba a lui Stolojan impotriva lui Calin Popescu Tariceanu a vizat nu numai modul in care conduce partidul, ci si activitatea sa din fruntea Guvernului. Fostul presedinte al PNL a contabilizat toate greselile succesorului sau ca prim-ministru: refuzul alegerilor anticipate dupa acceptarea initiala, implicarea tarzie in combaterea efectelor inundatiilor din Banat, neimplicarea in solutionarea grevei din invatamant din 2005 sau in criza gripei aviare, "gafa majora" a anuntarii retragerii trupelor din Irak fara sa-i anunte pe presedinte si pe ministrul de Externe, organizarea intalnirii dintre ministrul de Justitie si Dinu Patriciu, refuzul reformarii administratiei publice locale si intarzierea reformei celei centrale.
Stolojan este nemultumit de numeroasele rectificari bugetare prin ordonanta de urgenta care au permis alocarea resurselor intr-un mod netransparent, de sistemul greoi de restituire a proprietatilor si de absenta unei strategii de dezvoltare postaderare pe termen mediu si lung.
Fostul premier sustine ca PNL a fost pus in slujba unor grupuri de interese, existand pericolul real ca partidul sa se transforme intr-o structura oligarhica. Acest lucru a fost posibil datorita institutionalizarii luarii deciziilor in cerc restrans si confuziei in ceea ce priveste relatiile dintre afaceri si politica. Lui Tariceanu i se imputa ca a transformat in regula alegerea conducerii pe baza de motiune atat la nivel central, cat si la nivel de filiale. Desi chiar Stolojan a fost primul presedinte liberal ales pe acest principiu, el afirma ca a facut-o intr-o situatie exceptionala fara intentia de a permanentiza procedeul. In privinta relatiei dintre afaceri si politica, Stolojan a spus ca "este nefiresc ca PNL sa se puna in slujba oamenilor de afaceri sau sa preia capitalismul de cumetrie de la PSD".

Stoica renunta la proiectul fuziunii

Valeriu Stoica a definit capitalismul de cumetrie ca fiind "capitalismul care profita de pe urma guvernarii pentru a obtine rente si privilegii incalcand principiul concurentei oneste". Discursul celuilalt fost presedinte al PNL a marcat renuntarea publica la proiectul fuziunii dintre liberali si democrati si la aderarea la Partidul Popular European.
"Proiectul fuziunii a esuat din frica de pierdere a identitatii", a constatat Stoica. In locul acesteia, el a propus federalizarea partidelor de dreapta din Romania care sa puna capat concurentei dintre ele, astfel incat stanga politica sa aiba un oponent puternic.
El a precizat ca si PNL este o asemenea federatie, iar conducerea actuala repeta greselile facute de fortele de dreapta in anii '90 cand au incercat sa elimine concurentii de pe acest culoar. Stoica i-a reprosat lui Tariceanu ca manipuleaza partidul aratandu-i "stafia" dizolvarii identitatii liberale in cazul fuziunii.
"Va promit, domnule Stolojan, ca n-am sa mai fac greseala pe care am facut-o in 2002. Nu am sa va mai las singur", a conchis Stoica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.