Evolutia de saptamana trecuta a pretului unciei de aur a fost destul de stabila, ea aflandu-se sub influenta mai multor factori. Aurul a castigat, la Londra, doar 13 dolari in cele cinci sedinte, chiar daca luni, dupa testele nucleare nord-coreene, s
Evolutia de saptamana trecuta a pretului unciei de aur a fost destul de stabila, ea aflandu-se sub influenta mai multor factori. Aurul a castigat, la Londra, doar 13 dolari in cele cinci sedinte, chiar daca luni, dupa testele nucleare nord-coreene, se parea ca el va avea o crestere rapida. In primul rand nu a reusit sa mai revina la pragul de 600 de dolari, datorita avansului pe care l-a luat moneda americana fata de principalele sale concurente.
In al doilea rand scaderea pretului la petrol, sub pragul de 60 de dolari, a avut drept efect schimbarea perceptiilor privind evolutia inflatiei la nivel mondial, metalul galben fiind considerat drept unul din principalele refugii in fata cresterii preturilor. Acest fapt s-a reflectat la jumatatea lunii mai, cand pretul petrolului era vazut la sfarsitul anului la peste 80 dolari/barilul, iar aurul crestea la 730 dolari, rezulta o scadere a pretului de peste 30%. Pe de alta parte, nivelul cererii din ultima perioada este destul de redus, singura piata mai agitata fiind cea indiana. In ceea ce priveste preturile futures pentru sfarsitul anului, acestea erau vinerea trecuta de 588,80 dolari/uncia la New York Mercantile Exchange, maximul sedintei fiind de 593 dolari, mai sus cu doar 3% fata de inceputul saptamanii. Investitorii iau in calcul o posibila crestere a consumului datorita Sarbatorilor din decembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.