SUA au respins, saptamana aceasta, criticile referitoare la baza militara de la Guantanamo Bay, exprimate, joi, de Guvernul britanic, principalul lor aliat in razboiul din Irak, relateaza Mediafax. "Cred ca a avut legatura cu un raport anual publicat
SUA au respins, saptamana aceasta, criticile referitoare la baza militara de la Guantanamo Bay, exprimate, joi, de Guvernul britanic, principalul lor aliat in razboiul din Irak, relateaza Mediafax. "Cred ca a avut legatura cu un raport anual publicat" in Regatul Unit, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, referitor la afirmatiile ministrului britanic de Externe, Margaret Beckett, care a calificat detentiile de la baza Guantanamo drept "inacceptabile" si "contraproductive", solicitand desfiintarea centrului de detentie american din Cuba. "Nu vrem sa mentinem baza de la Guantanamo deschisa pe termen nelimitat", a adaugat McCormack. Seful diplomatiei de la Londra a fost primul-ministru britanic care a adoptat o pozitie ferma si explicita in privinta desfiintarii inchisorii de la Guantanamo, in timpul prezentarii unui raport de Ministerului de Externe referitor la situatia drepturilor omului in lume. "Detentia continua, in absenta unui proces echitabil, este inacceptabila din punctul de vedere al drepturilor omului si este ineficienta si in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului", a apreciat Beckett, citata de Mediafax. Marea Britanie, principalul aliat al SUA in lupta impotriva terorismului, a preferat sa pastreze, pana acum, tacerea in privinta conditiilor de detentie de la Guantanamo Bay, denuntate de numeroase organizatii de aparare a drepturilor omului. Baza militara, deschisa dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, "gazduieste" peste 450 de presupusi "inamici combatanti". Desi cativa dintre detinutii de la Guantanamo au inceput sa fie judecati de tribunale militare exceptionale, unii dintre acestia se afla acolo cel putin patru ani, fara sa fi fost inculpati, aminteste Mediafax. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.