Presedintele Basescu si-a exprimat ieri opinia ca Romania trebuie sa aiba doi candidati pentru functia de comisar european si nu unul singur, asa cum a sustinut Calin Popescu Tariceanu. Pentru seful statului lucrurile sunt clare: doua nume, unul de la PNL, unul de la PD vor fi inaintate oficialilor europeni, iar acestia sa decida, prin vot, care e castigatorul. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a pronuntat, la randul sau, pentru desemnarea unui singur candidat pentru postul de comisar european ce ii revine Romaniei. Presedintele a impus, practic, conditia celor doua nominalizari, desi a admis ca seful Executivului este cel care face propunerea. Aflat la Oradea, Basescu a lamurit si problema ziaristilor care "trag cu urechea", a restructurarii Guvernului si a inventiei numite "partidul prezidential". Cat despre Teodor Atanasiu, acesta va mai sta suspendat mai bine de doua saptamani, fara ca seful sau de Guvern si partid sa intervina. Premierul a marturisit, tot ieri, ca nu vrea sa intre in conflict cu presedintele pe tema suspendatului din functie.
PE sa aleaga intre un liberal si un democrat
Traian Basescu a insistat ieri ca Romania trebuie sa aiba doua propuneri pentru functia de comisar european. "Avand un Guvern care se sprijina in principal pe un partid din familia liberala si altul din familia populara, cred ca trebuie facute de fapt doua propuneri. Iar cand spun <<cred>> inseamna ca spun ca stiu", a afirmat presedintele, aflat intr-o vizita la Oradea. El a refuzat sa faca vreo nominalizare, precizand ca este sarcina partidelor, dar a enumerat cateva conditii pentru ca persoana propusa sa fie votata in Parlamentul European (PE). "Sa fie oameni cunoscuti, sa vorbeasca doua limbi de circulatie internationala si sa cunoasca legislatia, procedurile, cutumele si problemele Uniunii Europene si ale Comisiei Europene", a spus Basescu, citat de Mediafax. El a mentionat si faptul ca respectivii candidati trebuie sa fie cunoscuti si acceptati de presedintele Barosso "pentru ca este echipa lui" si, pe urma, sa aiba certitudinea ca vor trece prin PE. Seful statului a amintit ca, in conditiile in care Comisia Europeana este profund politizata, reprezentand proportional spectrul politic al PE, este extrem de important pentru Comisia Europeana ca desemnarea comisarului pe care Romania il va propune sa se incadreze in algoritmul de desemnare a Comisiei Europene. Avand un Guvern care se sprijina, in principal, pe un partid din familia liberala si un partid din familia populara, Romania va trebui sa faca propuneri in consecinta, a adaugat presedintele.
"Cine trage cu urechea isi asuma riscuri"
Basescu a comentat si declaratia care i-a fost atribuita, referitoare la "gaozari", spunand ca "cine trage cu urechea isi asuma riscuri". La observatia unei ziariste ca la Oradea a acordat mai multa atentie "gaozarilor", Basescu a raspuns: "Cine trage cu urechea isi asuma riscuri. Riscul de a auzi ce nu-i place". El si-a exprimat convingerea ca ziaristii prezenti nu trag cu urechea si a spus: "Daca ati trage cu urechea, nu ati auzi lucruri urate despre voi". Presa l-a acuzat, in urma cu o saptamana, pe presedintele Traian Basescu ca a spus despre Ovidiu Zara, de la cotidianul "Curentul", ca este "gaozar", intr-o discutie cu Radu Timofte si George Maior, in timp ce acestia il conduceau pe seful statului spre iesirea din sediul SRI, remarca fiind auzita de jurnalist si de alti doi colegi ai acestuia.
Partidul prezidential e o inventie
Presedintele a comentat si informatiile privind infiintarea unui partid prezidential, afirmand: "Aceasta este o inventie a presei, a unor analisti politici si a unor politicieni".
Basescu a spus ca nu face nici un secret din a recunoaste ca partidul la care tine este PD si ca ar fi vrut ca PD si PNL sa constituie un singur partid politic de dreapta, dar de aici pana la speculatiile cu "partidul prezidential" este cale lunga. El a apreciat ca este "o copilarie si o eroare" sa crezi ca un presedinte vrea sa construiasca o astfel de structura politica. "Eu stiu ca ea este alimentata nu atat de nevinovat cum pare, in fond trebuie dusa o politica consistenta de discreditare a presedintelui pe care nu o putem lega nici de nu stiu ce grupuri economice, nici de aranjamente politice. Practic, sunt un om politic liber. Si atunci trebuie sa creeze impresia ca as avea constructii individuale subterane. Nici nu m-as complica cu asa ceva si orice logica spune ca nu am nevoie de crearea unui partid prezidential. Nu am nevoie pentru ca un partid prezidential nu aduce voturi, mai ales unui presedinte in functie", a aratat Traian Basescu. El a admis ca a fost partizanul crearii unui partid de centru dreapta. Intrebat daca il va demite, ii va solicita demisia sau il va suspenda din functie pe consilierul prezindential Theodor Stolojan, avand in vedere implicarea acestuia in activitatea politica, Basescu a raspuns: "Va asigur ca foarte curand voi avea o discutie cu domnul consilier prezidential Stolojan".
Guvern de 15-16 ministri
Presedintele a reluat si tema restructurarii Guvernului. El a sustinut ca, daca autoritatile nu vor moderniza statul, Romania nu va putea beneficia de avantajele intrarii in Uniunea Europeana. Basescu a afirmat ca reducerea numarului secretarilor de stat din cadrul ministerelor nu ii spune nimic in favoarea unei reforme a statului.
"Nu-mi spune nimic in favoarea reformei o reducere de 80 de secretari de stat. Mi-ar spune o corelare a dimensiunilor Guvernului cu un proces de descentralizare dus pana la capat, cu un guvern de 15-16 ministri si o descentralizare dusa catre administratia locala", a precizat seful statului. Romania se afla la momentul la care ori decide sa-si modernizeze statul, sa il puna in slujba cetateanului, ori chiar prezenta noastra in UE risca sa fie una care nu va duce la valorificarea tuturor oportunitatilor, a evidentiat presedintele. "Intrarea in UE este o zi. Nu a fost si nu poate fi un obiectiv fundamental al unui guvern modern al Romaniei. Este doar o etapa. Obiectivul oricarui guvern al Romaniei trebuie sa fie modernizarea statului, astfel incat o cat mai mare parte a populatiei sa fie antrenata in actul decizional", a reiterat Traian Basescu, citat de Rompres. El a subliniat ca guvernele gestioneaza marile probleme ale natiunii, iar aceste decizii sunt puse in aplicare la nivelul administratiei locale, care cunoaste cel mai bine interesul comunitatilor.
Tariceanu nu vrea sa se certe cu Basescu
In privinta revocarii decretului de suspendare din functia de ministru al Apararii a lui Teodor Atanasiu, Basescu a spus clar ca asteapta expirarea termenului legal de atac. "Intrucat exista prevazut in lege un termen de 20 de zile in care decizia Parchetului Militar poate fi atacata la Parchetul General, astept scurgerea termenului legal de atac pentru a revoca decretul de suspendare a ministrului", a mentionat presedintele. Desi cu cateva zile in urma ii cererea presedintelui sa-l repuna in functie pe ministrul Apararii, ieri premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca va trebui ca Guvernul sa astepte termenul constitutional pentru numirea unui nou ministru in cazul in care pana atunci nu va exista o decizie definitiva care sa permita reinstalarea lui Atanasiu. "Presedintele poate sa adopte pozitia pe care o considera, nu vreau prin declaratiile pe care le fac sa creez un confict interinstitutional intre Guvern si Presedintie, asa cum nici in trecut n-am dorit sa fac acest lucru", a mai spus Tariceanu. El a adaugat ca este decizia presedintelui dar pe baza acestei decizii pot aparea o serie de "consecinte de ordin politic" si de aceea nu doreste sa intre in detalii pe acest subiect.
Aurelian Pavelescu, purtatorul de cuvant al PNTCD
"Basescu a reiterat insulta"
"Replica presedintelui Basescu reprezinta o reiterare a insultei aduse jurnalistului si o intarire a acesteia. Replica presedintelui ii insulta pe toti cei care i-au luat partea jurnalistului. Prin aceasta, Traian Basescu se izoleaza intr-un bastion al necuviintei si al delirului puterii demonstrand ca functia de presedinte nu i se potriveste. Pe de alta parte, comportamentul lui Basescu imi trezeste un profund sentiment de mila. Este nevoie de solidaritate pentru ca violenta sa dispara din peisajul public romanesc." (R.G.)