Un roman acuzat de spionaj a ajuns in fata unui tribunal din Nigeria, alaturi de alti doi straini - un israelian si un irlandez. In acelasi dosar mai sunt acuzati si un al doilea irlandez si un rus. Acestia nu au fost prinsi, dar sunt dati in urmarir

Un roman acuzat de spionaj a ajuns in fata unui tribunal din Nigeria, alaturi de alti doi straini - un israelian si un irlandez. In acelasi dosar mai sunt acuzati si un al doilea irlandez si un rus. Acestia nu au fost prinsi, dar sunt dati in urmarire. Potrivit Agentiei France Presse, romanul se numeste Bogdan Dumitrescu si are 50 de ani. Cei cinci cetateni straini sunt invinuiti ca in perioada ianuarie 2004 si iunie 2006 au incercat sa obtina informatii din ministerul nigerian al Apararii, pe care urmau sa le transmita ambasadei Rusiei din Nigeria. Printre cei acuzati se afla si trei nigerieni, care lucrau in Ministerul Apararii. Ei transmiteau, se pare, informatii clasificate strainilor. Toti au pledat nevinovati pentru cele 12 capete de acuzare formulate impotriva lor. Urmatoarea audiere a fost fixata pentru 21 noiembrie. Daca vor fi gasiti vinovati, inculpatii risca o pedeapsa de pana la 14 ani inchisoare.

MAE i-a acordat asistenta de specialitate
Ministerul roman de Externe a confirmat, ieri, informatia difuzata anterior de agentiile France Presse si Associated Press, conform careia un cetatean roman a fost retinut de catre autoritatile din Nigeria, sub acuzatia de detinere, preluare si copiere de documente clasificate. Dosarul cetateanului roman Bogdan Dumitrescu a fost inaintat Tribunalului Federal din Abuja unde i s-au prezentat acuzatiile mentionate. Acuzatiile formulate de autoritatile nigeriene au fost insa respinse de cetateanul roman. Prin urmare, Tribunalul a stabilit un nou termen pentru discutarea cazului, respectiv 21 noiembrie, indica diplomatia romana intr-un comunicat transmis de Rompres. Conform responsabilitatii ce ii revine pe linia protejarii cetatenilor romani aflati pe teritoriul altor state, Ministerul roman de Externe, prin Ambasada de la Abuja, a acordat asistenta de specia-litate cetateanului roman si va continua sa-l sprijine pe acesta pe tot parcursul procesului intentat de autoritatile nigeriene. Comunicatul mentioneaza ca cetateanul roman se afla in Nigeria in calitate parti-culara, in baza unui contract individual cu o firma nigeriana, cu sediul in Lagos.

Israelul dezminte
Ministerul israelian de Externe a negat informatiile potrivit carora israelianul arestat in Nigeria ar avea legatura cu actiuni de spionaj. Un purtator de cuvant, citat de Jerusalem Post, a spus ca presupusa infractiune este de natura "pur comerciala" si nu de politica sau de spionaj. Ministerul israelian de Externe a confirmat insa ca un cetatean israelian a fost arestat "in urma cu cateva zile" in Nigeria. Potrivit unor oficiali de la Ierusalim, aceasta pro-blema este examinata la ambasada de la Abuja, care ofera si serviciile consulare necesare in astfel de cazuri. Potrivit unor informatii difuzate de presa internationala, mai multi suspecti din Israel, Irlanda si Romania au fost pusi sub acuzare de un tribunal nigerian, pentru ca ar fi obtinut ilegal documente secrete din domeniul apararii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.