Preturile de consum au crescut fata de luna precedenta cu 0,05%, iar raportul preturilor de consum fata de luna septembrie 2005 indica o crestere de 5,48%, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In comparatie cu luna decembri

Preturile de consum au crescut fata de luna precedenta cu 0,05%, iar raportul preturilor de consum fata de luna septembrie 2005 indica o crestere de 5,48%, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In comparatie cu luna decembrie a anului precedent, rata inflatiei a fost in luna septembrie de 2,76%, cu o medie lunara de 0,3%. Tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2006 este de 5% plus/minus un punct procentual. Rata inflatiei ar putea ajunge la finele acestui an la 5,5%, cu o jumatate de punct procentual mai putin decat nivelul anticipat la inceputul anului, conform prognozelor de toamna furnizate de Comisia Nationala de Prognoza. Pretul marfurilor nealimentare a crescut cu 0,11%, iar al serviciilor cu 0,20%, in timp ce scaderea preturilor la alimente a influentat rata inflatiei pe total cu -0,26%.
La nivelul produselor alimentare, cresteri ale preturilor s-au inregistrat la oua (+11,2%), branza (+1,4%) si carne de pasare (+1,1%), in timp ce pretul legumelor a inregistrat o scadere. Rata negativa a inflatiei din luna august, de 0,07%, in urma scaderii preturilor la alimente, este prima luna cu deflatie dupa 1989.

Pretul medicamentelor ramane constant

Pretul marfurilor nealimentare a crescut cu +0,2%, crestere datorata in special majorarii preturilor la tutun cu 0,8% si la combustibili cu 0,4%. O tendinta descrescatoare a preturilor si-au mentinut produsele electrocasnice si medicamentele. In sectorul serviciilor s-a constatat o evolutie pozitiva a tarifelor (+1,2%), datorata de cresterea tarifelor la telefon (+3,1%), chirie (+1,8%) si abonamente auto (+1,8%).
Exceptie de la aceasta majorare face cazarea in unitati hoteliere, unde a fost inregistrata o scadere cu 0,14%. Majorarea tarifelor la cazarea in caminele scolare a influentat cresterea tarifelor la grupa alte servicii cu +1,2%.
Tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2006 este de 5% plus/minus un punct procentual. Rata inflatiei ar putea ajunge la finele acestui an la 5,5%, cu o jumatate de punct procentual mai putin decat nivelul anticipat la inceputul anului, conform prognozelor de toamna furnizate de Comisia Nationala de Prognoza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.