La sfarsitul lunii septembrie s-a inregistrat o crestere cu 22%, in termeni nominali, a veniturilor colectate la bugetul de stat, fata de nivelul din perioada similara a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice rezul
La sfarsitul lunii septembrie s-a inregistrat o crestere cu 22%, in termeni nominali, a veniturilor colectate la bugetul de stat, fata de nivelul din perioada similara a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice rezulta ca majorarea valorii veniturilor colectate la bugetul general, consolidat la 71,42 miliarde lei, a fost in mare parte influentata de cresterea de aproape 40% a sumelor colectate din impozitul pe venit, care a atins in perioada ianuarie-septembrie a.c. o valoare de 6,7 miliarde lei. Tot o crestere fata de perioada similara a anului trecut au inregistrat si veniturile din TVA, cu 25,21% (19,7 miliarde lei), accizele, cu 11,3% (7,25 miliarde lei) si taxele vamale, cu 18,9% (1,65 miliarde lei). Incasarile din impozitul pe profit au scazut, in termeni nominali, cu 14,62%, totalizand la sfarsitul lunii septembrie valoarea de 5,7 miliarde lei. O crestere a incasarilor s-a stabilit si la nivelul bugetelor locale, unde nivelul acestora a fost de 3,24 miliarde lei, cu 25,1 procente fata de nivelul din primele noua luni ale anului trecut. Bugetul asigurarilor sociale si cel al asigurarilor de somaj au avut un plus de venituri, a caror valoare insuma in luna septembrie 15,97 miliarde lei. In primele opt luni, s-a inregistrat un excedent bugetar de 5,29 miliarde lei, 1,6% din PIB, rezultat din 68 miliarde lei venituri si 62,7 miliarde cheltuieli. Pentru a suplimenta cheltuielile din investitii in infrastructura, Guvernul a modificat, in acest an, de doua ori tinta de deficit bugetar, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si, ulterior, la 2,5% din PIB. Au fost revizuite pozitiv prognozele de venituri bugetare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.