Traian Basescu a venit la CNSAS, insotit de sefii serviciilor secrete, pentru a discuta procedura de remitere a dosarelor fostei Securitati care se mai afla in custodia SRI, SIE sau a Directiei Generale de Informatii a Armatei.
"E bine ca pre

Traian Basescu a venit la CNSAS, insotit de sefii serviciilor secrete, pentru a discuta procedura de remitere a dosarelor fostei Securitati care se mai afla in custodia SRI, SIE sau a Directiei Generale de Informatii a Armatei.
"E bine ca presedintele vine asa cum se zice la scoala: <>", a declarat Mircea Dinescu inainte de inceperea discutiilor. Dinescu sustine ca serviciile secrete "mai trebuie sa dea cu matura prin cotloane" pentru a remite Consiliului toate dosarele de care acesta are nevoie.

Presedintele a impiedicat tergiversarile

La insistentele sefului statului, a fost invitata la discutii si sefa Directiei de Investigatii a CNSAS, Germina Nagat. In urma intalnirii, s-a convenit ca toate dosarele sa fie trimise CNSAS pana la 31 decembrie 2006.
Cum Saftoiu, Maior si generalul-maior Croitoru (seful DGIA) incercau sa obtina o amanare, presedintele Basescu le-ar fi spus: "Nu. Pana la 31 decembrie predati totul". Detaliile transferului de dosare urmeaza sa fie perfectate in perioada urmatoare.
"Specialistii CNSAS se vor intalni zilele urmatoare cu cei ai Serviciilor pentru a gasi caile cele mai bune pentru a nu depasi termenul fixat.
Imi doresc sa fie respectat, presedintele a cerut imperativ respectarea acestui termen, pentru ca, pana la intrarea in UE, chestiunea asta sa fie rezolvata", a declarat presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu.
Acesta a reamintit ca tot o interventie a sefului statului, in februarie 2005, a facut ca numarul dosarelor transferate la depozitul de la Popesti-Leordeni sa creasca de la 10.000 la 1.500.000.

Dumitrescu: "Si SIE trimite dosare periate"

Multumit de rezultatele discutiei a fost si Ticu Dumitrescu. "Faptul ca presedintele a adus serviciile aici rupe atmosfera care a domnit pana acum: aceea de subordonare.
CNSAS era un fel de Cenusareasa, de portavoce a serviciilor. Prin prezenta presedintelui aici, insotit de Servicii, s-a trecut la un echilibru real, la egalitate. Suntem institutii egale, nu ne deosebeste nimic", a spus Dumitrescu. Acesta are si rezerve.
El este nemultumit de faptul ca nu numai SRI trimite dosare "periate", ci si SIE. El a explicat ca la CNSAS a ajuns un dosar de la SIE de 47 de pagini, care era insa numerotat pana la pagina 98. Dumitrescu doreste ca dosarele sa vina complete, insotite de cartoteca generala, care ar usura mult sarcina Directiei de Investigatii.
El a cerut si ajutorul Guvernului pentru o noua cladire, imbunatatirea logisticii si cresterea personalului, estimat acum la numai 200 de oameni.
"Daca nu se vor cupla aceste elemente, iesiti la pensie dumneavoastra pana cand se va face lumina in dosare", a conchis Ticu Dumitrescu.
Noul director al SIE, Claudiu Saftoiu, a spus ca, in afara de cele 12.100 de dosare remise pana acum, Serviciul va mai trimite inca 6.500 pana pe 15 noiembrie. Restul vor fi analizate dosar cu dosar.
In ceea ce priveste dosarele aflate la MApN, Ticu Dumitrescu a spus ca "acolo mai sunt inca probleme". La sediul CNSAS nu a fost prezent niciun reprezentant al Arhivelor Nationale, locul unde se afla dosarele membrilor PCR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.