Vom intra in logica unei escaladari a eurospaimelor vestice. Adaugati la asta potentialul exploziv al unor alteritati intr-o societate ca a noastra, multa vreme autarhica, putin dispusa la acceptarea diversitatii etnice, de obiceiuri si de religii.
Vom intra in logica unei escaladari a eurospaimelor vestice. Adaugati la asta potentialul exploziv al unor alteritati intr-o societate ca a noastra, multa vreme autarhica, putin dispusa la acceptarea diversitatii etnice, de obiceiuri si de religii.

Imi spunea cineva zilele trecute ca Uniunea Europeana seamana cu o bucata de cascaval inconjurata de o armata de soareci flaminzi. Imaginea are tilcul ei, o data ce Europa este supusa unui asalt al imigratiei din tarile arabe, africane si asiatice. Reflexul celor asediati este cam acelasi in istorie: se trag podurile cetatilor si se limiteaza libertati socotite odinioara sfinte, precum dreptul oamenilor de a calatori liber. Reactiile statelor europene asediate difera fundamental de cele ale SUA, Canadei sau Australiei. Explicatia este la indemina: in Europa exista traditii si limbi diferite, istorii care despart viziuni, mentalitati si obiceiuri. Dupa integrare vom fi parte componenta a aceleiasi stari de asediu, frontiera de la Prut va fi mai bine pazita ca pe vremea lui Ceausescu. Cu toate acestea, starea de asediu isi are propriile riscuri de implozie. De citiva ani emigratia in tarile occidentale creeaza dificultati economiei romanesti care se vor accentua vizibil dupa integrare. Diminuarea fortei de munca autohtone va putea avea urmari in posibila incetinire a ritmului de dezvoltare, asa ca vom fi probabil nevoiti sa deschidem barierele imigrantilor din est. De aici vom intra in logica unei escaladari a eurospaimelor vestice, iar xenofobia si euroscepticismul vor creste. Adaugati la asta potentialul exploziv al unor alteritati intr-o societate ca a noastra, multa vreme autarhica, putin dispusa la acceptarea diversitatii etnice, de obiceiuri si de religii. E adevarat ca, in absenta unei istorii coloniale, Romania s-ar putea sa nu aiba atit de repede, ca Anglia sau Franta, cartiere musulmane, chinezesti sau africane. Cu toate acestea, Germania, care nu a fost o putere coloniala, are astazi o minoritate musulmana consistenta, asa ca nu e deloc lipsit de temei sa ne imaginam scenarii similare si in viitorul deceniu european al Romaniei. Nu stiu care poate fi raspunsul cel mai bun pentru posibilele spaime care ne asteapta. Se vorbeste de toleranta, de flexibilitate, de educatia multiculturala. Cred la rindul meu in aceste valori, numai ca aceasta credinta nu ma poate impiedica sa vad ca provocarile sint si ele pe masura. Terorismul se recruteaza de multe ori din chiar aceste comunitati de imigranti radicalizate religios, desi traiesc mult mai bine decit in tarile de origine. Vin tot mai multe semnale ca mediile artistice si jurnalistice europene incep sa se autocenzureze cind au de-a face cu Mahomed. Risul, ironia si relativismul democratilor dau inapoi. Dictatura, fie ea ateista sau religioasa, nu stie de gluma. Ce spun!? Nu stie nici macar zimbi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin