"Astazi in SRI nu mai exista nici un ofiter din fosta Directie I. Mai exista un singur fost ofiter al Directiei a VI-a, care isi va depune cererea de trecere in rezerva", a declarat presedintele Traian Basescu, specificand ca este o informatie neveri
"Astazi in SRI nu mai exista nici un ofiter din fosta Directie I. Mai exista un singur fost ofiter al Directiei a VI-a, care isi va depune cererea de trecere in rezerva", a declarat presedintele Traian Basescu, specificand ca este o informatie neverificata inca. Declaratia a fost facuta cu ocazia ceremoniei de investire in functie a noului director al Serviciului Roman de Informatii, George Maior.
In discursul sustinut cu aceasta ocazie, presedintele i-a multumit fostului director al SRI Radu Timofte pentru activitatea in cadrul serviciului si a dat asigurari ca Serviciul Roman de Informatii nu mai seamana, nici ca structura, nici ca atributii cu fosta Securitate. "As vrea ca serviciul sa incheie procesul de predare a dosarelor pana la termenul de 31 decembrie", a declarat presedintele.
SIE trebuie sa beneficieze de o legislatie care sa ii permita indeplinirea misiunilor, a declarat presedintele Traian Basescu, la investirea in functie a lui Claudiu Saftoiu. Seful statului a reiterat ideea reformarii Serviciului de Informatii Externe.
La predarea stafetei, Gheorghe Fulga si-a exprimat convingerea ca SIE va fi considerat, in continuare, de catre partenerii din Alianta Nord-Atlantica un "serviciu de elita".
Claudiu Saftoiu a declarat ca va veni la SIE "ca la a doua casa" si ca isi doreste "armonie, intelegere, disciplina si profesionalism". El a dat asigurari ca va fi absolut neutru din punct de vedere politic si ca SIE va fi un serviciu eficient si va reprezenta cu succes Romania.

SIE trebuie sa predea la CNSAS toate dosarele
Presedintele Basescu a declarat ca SIE va fi primul serviciu de informatii demilitarizat. De asemenea, seful statului a spus ca, pana la sfarsitul anului, SIE trebuie sa predea CNSAS toate dosarele de securitate pe care le mai are in custodie. "Tot ce face obiectul legii dupa care functioneaza CNSAS va fi desecretizat", a afirmat presedintele. El a adaugat ca orice dosar, "daca face obiectul legii CNSAS, va fi desecretizat". Traian Basescu a precizat ca doar Comisia mixta SIE-CNSAS trebuie sa verifice si sa desecretizeze dosarele de securitate, iar, daca acestea nu vizeaza zona de activitate a CNSAS, "sa nu se astepte nimeni ca actuala conducere politica a Romaniei va trada interesul national". In alta ordine de idei, presedintele a aratat ca dosarul Dunarea comercial a fost predat la Arhivele Nationale si ca nu are un caracter secret.
George Maior si Claudiu Saftoiu sunt investiti ieri, in functiile de sef al SRI si respectiv al SIE. Noii directori ai Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Informatii Externe au fost validati miercuri, de plenul celor doua camere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.