Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)a aprobat Strategia privind implementarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) in domeniul asigurarilor. Document a fost elaborat dupa parcurgerea mai multor etape de consul
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)a aprobat Strategia privind implementarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) in domeniul asigurarilor. Document a fost elaborat dupa parcurgerea mai multor etape de consultari si intalniri cu reprezentantii din domeniul asigurarilor si se inscrie in cadrul general de Strategie in vederea aplicarii IFRS in Romania, elaborat de Consiliul Contabilitatii si Raportarilor Financiare cu sprijinul unui consultant al Bancii Mondiale.
Documentul prevede ca, in relatia cu institutiile statului, toate societatile comerciale - inclusiv societatile de asigurare - vor intocmi situatii financiare anuale si consolidate in conformitate cu Reglementarile contabile aplicabile acestora, care transpun prevederile Directivelor Europene. Incepand cu exercitiul financiar 2007, societatile de asigurare cotate pe o piata reglementata sau care sunt in curs de cotare la data bilantului si intocmesc situatii financiare consolidate, vor intocmi aceste situatii financiare in conformitate cu IFRS - cerinta obligatorie rezultata din Regulamentul CE nr.1606/2002.
Pentru exercitiile financiare ale anilor 2008 si 2009, toate societatile din domeniul asigurarilor - indiferent daca sunt sau nu cotate pe o piata reglementata - trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale si consolidate in conformitate cu IFRS, ca un al doilea set, pentru necesitati proprii de informare, ale investitorilor precum si pentru informarea CSA. Incepand cu anul 2010, in functie de evaluarile efectuate cu privire la aplicarea IFRS si de evolutiile din Uniunea Europeana, societatile de asigurare urmeaza sa intocmesca situatiile financiare anuale si consolidate conforme cu IFRS ca un singur set. Pentru investitori, implementarea IFRS va conduce la o crestere a credibilitatii informatiilor prezentate de societati, la o mai buna intelegere a riscurilor si beneficiilor si la asigurarea unei comparabilitati a rezultatelor financiare ale societatilor din acelasi domeniu de activitate.
Credibilitatea situatiilor financiare depinde de calitatea profesionistilor contabili si a auditului, dar si a informatiilor prezentate in situatiile financiare. Intrucat IFRS-urile sunt intr-un proces de dezvoltare continua, iar la momentul actual in domeniul asigurarilor nu exista suficienti experti in aplicarea acestor standarde, un obiectiv important inclus in Strategie il reprezinta sprijinirea societatilor si a asociatiilor profesionale in stabilirea unui program complex de pregatire continua si instruire a personalului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.