Presedintele Traian Basescu a preluat modelul nefericit al predecesorului sau Ion Iliescu si s-a apucat de jignit ziaristi. Diferenta dintre apelativele cu care cei doi presedinti i-au gratulat pe ziaristi este insa mare. In timp ce Iliescu l-a calif
Presedintele Traian Basescu a preluat modelul nefericit al predecesorului sau Ion Iliescu si s-a apucat de jignit ziaristi. Diferenta dintre apelativele cu care cei doi presedinti i-au gratulat pe ziaristi este insa mare. In timp ce Iliescu l-a calificat simplu pe un ziarist care il enerva, facandu-l "animal", Basescu se preteaza la expresii de bodega. Aflat ieri la sediul SRI, Basescu a folosit intr-o discutie cu actualul si fostul sef al Serviciului urmatoarea exprimare academica: "Cate un gaozar d'asta crede ca ne poate intinde capcane in modul asta", s-a isterizat Basescu, referindu-se la ziaristul Ovidiu Zara de la cotidianul Curentul.
La finalul declaratiilor de presa de la sediul SRI, Basescu a anuntat ca detine informatia neverificata potrivit careia in Serviciu mai exista un singur ofiter al fostei Securitati. In acest moment, ziaristul l-a intrebat pe presedinte daca din afirmatia sa se poate intelege ca in SRI nu mai sunt ofiteri ai fostei Securitati. Presedintele Traian Basescu a raspuns scurt: "Daca aveti nevoie de un titlu pentru editia de maine, deja il aveti". Dupa acest raspuns, potrivit Mediafax, presedintele, impreuna cu Timofte si Maior, a coborat scarile spre iesirea din sediul SRI. Patru ziaristi, inclusiv Zara, i-au urmat pe Basescu, Maior si Timofte spre iesirea din sediul SRI, moment in care l-au auzit pe Basescu emitand expresia de mahala. Remarca lui Basescu a fost auzita si de ceilalti doi ziaristi care se aflau in spatele presedintelui cand acesta cobora scarile, dar si de un cameraman. Ovidiu Zara s-a simtit vizat de jignire si i-a spus lui Basescu: "Generoasa remarca, domnule presedinte!", iar seful statului i-a raspuns: "Alta remarca nu am sa va fac". Dupa care, la iesirea din sediul SRI s-a adresat din nou ziaristului: "Nu mai incercati sa intindeti capcane de genul asta". (D.I.)
Conform "Dex-online", cuvantul folosit de presedintele Romaniei este explicitat astfel: GAOZAR, gaozari, s.m. (Arg.) Homosexual, pederast. (din gaoaza).
Asociatia ACCEPT: "Vom analiza cazul"
Directorul Executiv al asociatiei ACCEPT, care se ocupa de protejarea drepturilor minoritatilor sexuale, Florentina Bocioc, ne-a declarat ieri ca, in principiu, nu crede ca apelativul folosit de presedinte a vizat direct comunitatea homosexuala, dar a adaugat ca va analiza cazul impreuna cu juristii organizatiei. "O sa ma consult cu juristii si vom analiza cazul. Insa cred ca expresia "gaozar" este mai degraba o jignire adusa ziaristului in cauza, o expresie nefericita", a spus directoarea ACCEPT.
Potrivit acesteia, apelativul a vizat mai mult breasla ziaristilor, fiind folosita in sens peiorativ, jignitor.
"Este o expresie nefericita, urata. Cred ca a regretat ce a spus imediat cum a inchis gura", a mai spus Florentina Bocioc. (D.I.)
Presedintele nu admite sa fie jignit
Traian Basescu: "O presa buna este o presa care te critica fara sa te jigneasca. Pe mine nu critica ma deranjeaza la presa. Multi oameni din jurul meu va pot spune ca iau in seama semnalele din presa. Orice sesizare devine insa zero si se dezbraca de continut atunci cand incepe prin a ma jigni. Sunt convins ca acei ziaristi care au lansat ideea ca seful statului a stiut si a facut o inscenare cu ziaristii, ca sa-si ia gloria, ar fi facut-o daca ar fi fost in locul meu. Asta e moralitatea lor si incearca sa dea moralitatii mele masura moralitatii lor, lucru pe care nu-l accept. A avea atitudini critici e una, a avea atitudini jignitoare e alta. Aduceti-va aminte ca la inceputul mandatului am spus foarte clar: <<Nu voi fi un presedinte care nu va reactiona>>. Voi reactiona. Pana la urma, nici nu pun presa sub obroc, nici n-am inventat mecanisme de a o pune sub control, nici nu am momit presa cu bani sau favoruri. Dimpotriva, pentru a avea o relatie extrem de curata, nu accept nici macar sa iau presa in avion, indiferent unde m-as duce. Eu pot sa iau semnalele critice din articolul unui ziarist, sa tin cont de ele, pentru ca sunt departe de a fi desteptul lumii. Tin cont, pentru ca plec de la premisa ca si ziaristul este un receptor de semnale dinspre populatie. Dar nu ne intalnim sa stabilim cum conducem tara. Asta e altceva". (Sursa: Adevarul, iunie 2005)
Iulia Nueleanu, redactor-sef "Curentul"
"A tratat un ziarist ca pe un gunoi"
"Problema este ca Traian Basescu este presedintele Romaniei si are un limbaj total inadecvat. El a tratat un ziarist, un cetatean, ca pe un gunoi. Nici nu cred ca stie, de fapt, care este intelesul cuvantului pe care l-a folosit la adresa lui Ovidiu Zara".
Ovidiu Zara, jurnalist
"Nu-l voi da in judecata"
"Dupa cum spunea Augustin Buzura, socrul actualului sef de la SRI, George Maior, pe mine nu pot sa ma jigneasca cei pe care nu-i admir. Eu nu-l voi da in judecata pe presedintele Basescu, eu chiar nu consider ca trebuie sa-mi pierd timpul cu asta. Eu am o familie, iar nu un vapor de condus. Nu ma pot injosi sa-mi pierd timpul cu cineva care a invatat la Cotroceni dansul si bunele maniere".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.