Proiectul Coalitiei pentru un Parlament Curat va fi relansat odata cu alegerile pentru Parlamentul European. Sub egida CPC s-au reunit mai multe organizatii ale societatii civile, precum Societatea Academica Romana, Asociatia Pro Democratia, Grupul p

Proiectul Coalitiei pentru un Parlament Curat va fi relansat odata cu alegerile pentru Parlamentul European. Sub egida CPC s-au reunit mai multe organizatii ale societatii civile, precum Societatea Academica Romana, Asociatia Pro Democratia, Grupul pentru Dialog Social s.a.
Un alt element de noutate este cresterea numarului de criterii de integritate recomandate partidelor in alcatuirea listelor pentru PE. In primul rand, candidatii nu trebuie sa fi intrat in vizorul DNA si nici sa fi obtinut foloase necuvenite ca urmare a unui conflict de interese in urma detinerii unei functii publice. "Un alt criteriu este migratia politica. Sunt vizate persoanele care se afla in al treilea partid politic sau mai mult, in urma unor mutari repetate in cautarea de avantaje personale", a declarat Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane. Cei propusi de partide nu trebuie sa se afle sub stigmatul colaborarii ca agent sau informator cu Securitatea. De asemenea, CPC a solicitat partidelor sa nu puna pe liste persoane care intra sub incidenta Legii lustratiei.

Social-democratii, dispusi sa colaboreze

Aceste criterii de integritate au fost trimise si primului-ministru Tariceanu pentru a le lua in considerare la nominalizarea candidatului Romaniei pentru postul de comisar european. Criteriile au fost acceptate de majoritatea partidelor parlamentare, surprinzatoare fiind disponibilitatea PSD fata de sugestiile societatii civile. Acest partid a acuzat Coalitia, in timpul campaniei electorale din 2004, ca a favorizat opozitia de atunci deoarece majoritatea numelor aflate pe "lista neagra" a CPC erau social-democrati. La lansarea proiectului a fost prezent euroobservatorul PSD Titus Corlatean, care a apreciat initiativa drept "corecta", datorita nevoii unei reprezentari bune a tarii la nivelul PE. Corlatean are rezerve insa in ceea ce-i priveste pe cei vizati de Legea lustratiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.