SC Distrigaz Sud si EON Gaz Romania trebuie sa constituie, fiecare, un stoc strategic de 100 mil. mc de gaze naturale pe perioada sezonului rece 2006 - 2007.
Potrivit unui proiect de Ordin aflat in dezbatere publica, aceste stocuri vor fi fol
SC Distrigaz Sud si EON Gaz Romania trebuie sa constituie, fiecare, un stoc strategic de 100 mil. mc de gaze naturale pe perioada sezonului rece 2006 - 2007.
Potrivit unui proiect de Ordin aflat in dezbatere publica, aceste stocuri vor fi folosite exclusiv pentru echilibrarea operativa a Sistemului National de Transport al gazelor naturale in situatii de criza. Cantitatea de cel putin 100 milioane mc/companie din volumele de gaze naturale inmagazinate nu va fi considerata sursa de gaze naturale la fundamentarea balantei surse-consum si nu va fi programata pentru consum in perioada 1 decembrie 2006 - 1 martie 2007.
Extractia gazelor se va face numai atunci cand consumul va inregistra valori maxime si doar la temperaturi de +10 grade C sau mai scazute.
Perioada maxima in care se va face extractia din depozitele in care au fost inmagazinate gazele se stabileste de catre Dispeceratul National de Gaze Naturale si se comunica public Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si Ministerului Economiei si Comertului.
La constatarea starii de dezechilibru, Transgaz, prin Dispeceratul National de Gaze Naturale, va emite o notificare catre operatorul depozitelor si catre Distrigaz Sud, respectiv EON Gaz Romania, prin care va dispune inceperea imediata a procesului de extractie a gazelor naturale din depozite.
Gazul extras va fi alocat prin inchiderea de luna realizata de Dispeceratul National de Gaze Naturale, pentru compensarea dezechilibrelor furnizorilor in urmatoarea ordine de prioritate: Distrigaz Sud, EON Gaz, apoi alti furnizori ai pietei reglementate si ceilalti furnizori/consumatori eligibili.
Aceasta ordine este legata de acordul prealabil exprimat de acestia catre Distrigaz Sud si EON Gaz cu privire la pretul si conditiile de plata aplicabile acestor alocari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.