In Marea Britanie urmeaza sa fie difuzat saptamana aceasta un documentar incendiar despre unul din cei mai prolifici poligami, un asa-zis psiholog, devenit o adevarata celebritate in Irlanda, care a avut in ultimii 20 de ani nu mai putin de 14 nevest
In Marea Britanie urmeaza sa fie difuzat saptamana aceasta un documentar incendiar despre unul din cei mai prolifici poligami, un asa-zis psiholog, devenit o adevarata celebritate in Irlanda, care a avut in ultimii 20 de ani nu mai putin de 14 neveste, relateaza Daily Telegraph.
In 1996, Oliver Killeen, acum in varsta de 68 de ani, s-a mutat in Waterford, Irlanda, sustinand ca este psiholog american. Irlandezii habar nu aveau ca "stilatul american" venit impreuna cu sotia sa, Margaret si cele doua fete, era de fapt nascut si crescut in Castelbar, Co Mayo (un comitat din Irlanda, n. red). De asemenea, atat doctoratul, cat si masteratul obtinute la universitatile Berkeley-California si respectiv Ontario-Canada erau false, relateaza "Daily Telegraph", citat de Mediafax.
Cu atat mai putin au realizat ca Margaret era cea de-a paisprezecea lui sotie, dar si fosta pacienta. Aceasta marturiseste ca a fost sedusa de abilitatea lui Oliver de a o transforma intr-o "combinatie dintre Greta Garbo si Elizabeth Taylor".
"Am asupra lor o putere hipnotica"
Timp de cinci ani Oliver Killeen s-a folosit de carisma cu care isi fascina sotiile pentru a realiza cu mult succes o specializare in probleme de cuplu si dependenta. Avea castiguri saptamanale de 5000 de lire numai datorita aparitiilor televizate, articolelor aparute in presa, seminariilor, dar si casetelor cu inregistrarile cursurilor.
"Una dintre sotiile mele, dar si o parte dintre clienti mi-au marturisit ca detin asupra lor un fel putere hipnotica", a marturist falsul psiholog.
Era atat de convingator incat a devenit o perioada jurat in procese. Acest rol nu a fost de bun augur, caci in 2001 avea sa fie desoperit de un avocat al apararii care l-a intrebat care-i sunt specializarile.
In aprilie 2002, Killeen s-a intors cu ce-a de-a paisprezecea sotie in Londra, unde a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru bigamie. Acuzatia a venit in urma unui telefon pe care Margaret l-a primit si a aflat de viata dubla a sotului ei.
Recent a fost descoperit in Canada de catre Agnieszka Piotrowska, realizatoare de filme documentare, care a fost triplu nominalizata la premiile Emmy. Aceasta a aflat sumbrul adevar din spatele cunoscutului bigam dupa ce a stat de vorba cu acesta, dar si cu fostele sotii si unii din fostii pacienti.
"Am crezut ca va fi o poveste amuzanta, dar pe masura ce descopeream adevarul, tabloul era tot mai sumbru", a marturisit Piotrowska, citata de Telegraph.co.uk.
Ea il prezinta pe Oliver Killeen drept un om violent, foarte priceput in gasirea sotiilor sale la intalnirile din cluburile alcoolicilor anonimi.
Au murit una dupa alta
Versiunea documentarului difera categoric de cea a lui Killeen. Potrivit spuselor sale, el a inceput sa duca acest stil de viata dupa moartea prematura a primei sotii, Mary, impreuna cu care emigrase in Canada si cu care a avut opt copii.
Dar povestea lui incepe sa-si piarda din credibilitate cand Piotrowska o intervieveaza pe Barbara Daniel, a saptea sotie a lui Killeen, care a marturist ca era "aproape schilodita" de falsul psiholog. Povestea ei este sustinuta si de copii, care-si amintesc ca acesta o batea crunt dupa ce o imobiliza.
In film, Oliver recunoaste ca si-a batut sotia, sustinand ca "relatia cu Barbara a fost una extrem de violenta si volatila". "Eram intr-adevar violent", a afirmat Killleen.
Teresa Steela, a opta sotie, a murit in 1992 din cauza alcoolismului. O alta femeie, Gail Tuff, cu care a fost impreuna cu Killeen, dupa moartea Teresei, s-a spanzurat.
Potrivit spuselor fiului cel mai mare al lui Killeen, Jim, prima casatorie a fost departe de a fi idilica. Mary Killeen a murit in 1974, la varsta de 38 de ani, lovita subit de boala. Jim, atunci in varsta de 15 ani, si-o aminteste pe mama sa "batuta si desfigurata in casa de catre sotul acoolic". "O batea fara mila", a spus tanarul.
Killeen recunoaste: "Cred ca am fost violent. Daca eram pus in fata unor situatii, le rezolvam recurgand la violenta si agresivitate pentru ca stiu sa intimidez oamenii". Jim isi aminteste ca mama sa era pe moarte cand tatal le-a spus ca o s-o viziteze la spital. N-a mai ajuns insa acolo pentru ca s-a oprit la carciuma.
Prins intr-un moment cu garda jos, Oliver Killeen s-a decis sa dea cartile pe fata si sa-si expuna socanta filosofie de viata: "Primul care trebuie sa fie multumit sunt eu. Atitudinea mea in viata este ca decat sa se p... lumea pe mine mai bine ma p.. eu pe ea". (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.