Romania ar putea inregistra o rata de crestere a preturilor de 6,2% la finele lui 2006, reiese dintr-un raport al grupului italian Unicredit. Specialistii bancii estimeaza pentru urmatorii doi ani o inflatie de 5% si respectiv 4% in 2008. Guvernatoru
Romania ar putea inregistra o rata de crestere a preturilor de 6,2% la finele lui 2006, reiese dintr-un raport al grupului italian Unicredit. Specialistii bancii estimeaza pentru urmatorii doi ani o inflatie de 5% si respectiv 4% in 2008. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a estimat pentru sfarsitul anului o inflatie de 6,1%, in timp ce presedintele Comisiei de Buget-Finante a Senatului, Varujan Vosganian, a avansat recent o valoare de 5,5% aferenta ratei de crestere a preturilor.
In privinta avansului economic, Unicredit estimeaza o crestere de 7,2% a economiei romanesti. Cresterea Produsului Intern Brut pana la 327,96 miliarde lei va avea loc mai ales pe fondul unui avans sustinut al consumului si al investitiilor.
Cresterea consumului personal va fi de 10,3%, peste nivelul de 9% consemnat in 2005, in timp ce investitiile vor avea un avans de 12,5%, in scadere fata de ritmul de 13% inregistrat anul trecut.
Pentru urmatorii doi ani, economistii bancii prognozeaza incetinirea cresterii PIB la 5,7%, respectiv 5,4%.
Autoritatile au estimat initial pentru anul 2006 o crestere economica de 6% din PIB, fata de 4,1% in anul 2005. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit, insa, previziunea la 6,7%, ca urmare a evolutiei favorabile din primul semestru, iar premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu au afirmat ca economia ar putea creste cu peste 7% in acest an. Deficitul de cont curent anticipat de UniCredit se plaseaza la 10% din PIB, pentru ca in 2007 si 2008 sa scada la 9,5% din PIB si, respectiv, 8,5%.
Dupa primele sapte luni, deficitul de cont curent a fost de 4,8 miliarde euro, in crestere cu 43% comparativ cu soldul negativ raportat in primul semestru din 2005, principalul factor de dezechilibru ramanand balanta comerciala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.