Societatea Transfond a decis reducerea comisioanelor percepute pentru prelucrarea platilor de mica valoare in sistemul SENT. Decizia a fost luata in scopul sprijinirii platilor fara numerar in detrimentul platilor cu numerar ale agentilor economici s
Societatea Transfond a decis reducerea comisioanelor percepute pentru prelucrarea platilor de mica valoare in sistemul SENT. Decizia a fost luata in scopul sprijinirii platilor fara numerar in detrimentul platilor cu numerar ale agentilor economici si populatiei. Numarul platilor de mica valoare (sub 50.000 de lei) reprezinta, in medie, peste 97% din totalul platilor interbancare efectuate intr-o zi de lucru in economia romaneasca, informeaza un comunicat al Transfond. Sistemul electronic de decontare pe baza neta a platilor de mica valoare - SENT - a intrat in functiune la data de 13 mai 2005 si a dus la diminuarea cu 25% a comisioanelor percepute pentru procesarea platilor de mica valoare, fata de nivelul practicat pana la acea data in sistemul de transfer de fonduri pe suport hartie. Ulterior, Transfond a mai redus comisioanele de doua ori, astfel ca tariful perceput de la 1 octombrie reflecta o scadere cu peste 70%, fata de nivelul anterior intrarii in functiune a sistemului electronic de plati. Banca Nationala a Romaniei a anuntat, saptamana trecuta, ca va reduce, la 1 octombrie, cu 10%, pana la 9,45 lei, nivelul comisioanelor pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS). Sistemul cu decontare electronic de plati este format din ReGIS (sistemul pe baza bruta in timp real), administrat de BNR, SENT (casa de compensare automata), gestionat de Transfond, si SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat), aflat in custodia bancii centrale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.