Senatorul PSD George Maior si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, propusi la sefia SRI si SIE de presedintele Traian Basescu, vor fi audiati astazi de comisiile parlamentare de specialitate, urmand ca, maine, cele doua propuneri sa fie votate i
Senatorul PSD George Maior si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, propusi la sefia SRI si SIE de presedintele Traian Basescu, vor fi audiati astazi de comisiile parlamentare de specialitate, urmand ca, maine, cele doua propuneri sa fie votate in plenul celor doua Camere reunite. Mai multi parlamentari ai PD au negociat, joi si vineri, cu lideri ai PSD, PRM, PC si UDMR, votul pentru ca propunerile sefului statului la conducerile SRI si SIE sa fie votate in viitoarea sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, au declarat, pentru Mediafax, surse parlamentare. Sambata, PNL a decis sa nu sprijine candidatura lui Maior la sefia SRI. Senatorul PSD George Maior si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu au fost propusi, in urma cu o saptamana, in functia de directori ai SRI, respectiv SIE de catre presedintele Traian Basescu.
Astazi, Saftoiu si Maior isi vor prezenta CV-ul in fata comisiilor, isi vor expune obiectivele in calitate de posibili directori ai SIE si SRI si vor raspune intrebarilor puse de senatori si deputati. La finalul audierii, parlamentarii din comisii vor supune la vot cele doua candidaturi.
George Maior face parte din Comisia SIE, asa ca, teoretic, ar trebui sa il audieze si sa il voteze, la randul sau, pe Claudiu Saftoiu.
"Votul are doar caracter de aviz consultativ. Doar plenul celor doua Camere, reunite in sedinta Comuna, poate respinge prin vot candidatura respectiva a directorului SRI", a declarat secretarul Comisiei SRI, deputatul PSD Ion Stan. Potrivit Legii SRI, directorul acestui Serviciu este propus de presedintele Romaniei si este numit de Parlament, in sedinta comuna, dupa ce a fost audiat de comisia SRI, care prezinta un raport al audierii sale.
Pe de alta parte, in Legea SIE se arata ca directorul acestui Serviciu este propus de presedinte si numit de CSAT, dar Constitutia specifica faptul ca este nevoie de acordul Parlamentului si in cazul sau.
"S-a ales si in cazul directorului SIE procedura votului in comisie, pentru ca, ulterior, candidatura sa fie supusa la vot in plenul celor doua Camere ale Parlamentului. Votul din comisie este doar un aviz, pentru ca decisiv este votul din plenul Parlamentului", a precizat secretarul Comisiei SIE, deputatul PRM Daniela Buruiana.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.