Veniturile si cheltuielile americanilor avanseaza intr-un ritm mai lent, in vreme ce inflatia din economia americana continua sa creasca, dupa ce a atins in luna august nivelul cel mai ridicat din ultimii 11 ani, informeaza cotidianul La Tribune care
Veniturile si cheltuielile americanilor avanseaza intr-un ritm mai lent, in vreme ce inflatia din economia americana continua sa creasca, dupa ce a atins in luna august nivelul cel mai ridicat din ultimii 11 ani, informeaza cotidianul La Tribune care citeaza statisticile pe luna august despre starea economiei SUA. Datele confirma tendinta de crestere mai lenta in economia americana, care este pusa in primul rand pe seama cresterii preturilor din ultimele luni. Incetinirea cresterii pietei de imobiliare este la randul sau pusa in legatura cu starea generala a economiei si este considerata drept unul dintre motivele pentru care americanii cheltuiesc mai putin in ultima vreme. In august, cheltuielile americanilor au crescut numai cu 0,1% fata de luna precedenta, iar veniturile au sporit cu numai 0,5%, ceea ce reprezinta ritmul cel mai lent de crestere din noiembrie 2005 incoace. Indicele de inflatie PCE, care masoara preturile in legatura cu cheltuielile de consum si reprezinta indicatorul principal folosit de Fed, a crescut cu 0,2% in august, dupa ce inregistrase in luna precedenta un progres de 0,3%.
Ritmul inflatiei pe luna august este estimat la 3,2%, ceea ce inseamna ca nici cresterea pretului international al petrolului si nici maririle de catre Fed a ratei dobanzii de referinta nu au fost suficiente pentru a reduce suficient tendintele inflationiste. Totusi, Fed a decis sa nu mai ridice dobanda de referinta mai mult de nivelul curent de 5,25% la urmatoarea reuniune pe aceasta tema si a anuntat ca se asteapta la o scadere a nivelului pretului mondial al titeiului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.