Raportul de monitorizare al Comisiei Europene evidentiaza faptul ca Romania are o "problema structurala" cu discriminarea si excluderea populatiei rrome. Totusi, in tot entuziasmul aderarii la data fixata, de 1 ianuarie, si in mijlocul temerilor ca a

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene evidentiaza faptul ca Romania are o "problema structurala" cu discriminarea si excluderea populatiei rrome. Totusi, in tot entuziasmul aderarii la data fixata, de 1 ianuarie, si in mijlocul temerilor ca agentiile de plata nu vor fi infiintate la timp si ca vom pierde un sfert din banii pentru agricultura, nimeni nu a mai avut timp sa discute aceasta problema. Nici partea romana, nici reprezentantii Comisiei Europene nu au mai acordat atentie faptului ca intram in Uniunea Europeana fara a indeplini unul dintre criteriile de baza privitoare la respectarea drepturilor omului.

Ce spune raportul de monitorizare

In recentul raport, Comisia observa ca au fost realizate numai progrese minime in privinta imbunatatirii conditiilor de trai pentru minoritatile din Romania. In primul rand, Legea statutului minoritatilor si asupra egalitatii, nediscriminarii si multiculturalismului inca mai este dezbatuta in parlament. In plus, Comisia considera ca, chiar si acolo unde legislatia necesara a fost adoptata, implementarea ei se face cu dificultate. Un punct pe care Comisia insista este ca excluziunea sociala a comunitatii rrome ramane o problema structurala a societatii romanesti. Exista inca manifestari clare de discriminare, iar autoritatile nu fac eforturi suficiente pentru a acorda mai multe oportunitati membrilor minoritatii rrome. Cadrul institutional pentru promovarea drepturilor acestei comunitati nu este complet, iar acestia sunt supusi la violente, nu numai din partea civililor, ci si din partea autoritatilor.

Observatii grave in raport

EUobserver citeaza chiar unele observatii foarte grave pe care raportul Comisiei le face cu privire la tratamentul la care sunt supusi rromii in tara noastra: "Modul in care guvernul a abordat problema asezamintelor neinregistrate ale rromilor a dus la tensiuni. Iar evacuarile fortate au condus la agravarea acestora (...). Autoritatile romane inca nu demonstreaza la toate nivelurile aplicarea unei politici de toleranta-zero fata de rasismul impotriva rromilor". Ba, mai mult, "inca exista cazuri de violenta institutionala impotriva acestora, de atacuri impotriva rromilor sub forma unor raiduri ale politiei sau evacuari ale unor comunitati fara a li se oferi oamenilor un alt aranjament de locuit."

Comunitatea rroma, cel mai mare grup minoritar din UE

Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, comunitatea rroma din Uniunea Europeana va ajunge sa numere intre 10 si 12 milioane de membri, 2 milioane dintre acestia urmand sa provina din Romania, iar 700.000 din Bulgaria.
Si-asa Uniunea Europeana se confrunta cu probleme serioase de discriminare impotriva acestui grup, iar aderarea Romaniei si Bulgariei va accentua aceasta problema, poate intr-atat de mult incat sa devina evidenta nevoia imperioasa a gasirii unei solutii de fond.
Deputatul liberal din Ungaria, Viktoria Mohacsi, citata de EUobserver, arata ca si in prezent exista la nivel european destule probleme ciritice care trebuie rezolvate cu privire la modul in care sunt tratati rromii.
Dupa cum explica ea, in mai multe state care au o populatie rroma numeroasa, inca exista cazuri de copii rromi sanatosi trimisi direct la scoli speciale pentru cei cu handicap, fara a se face un examen medical in prealabil. De asemenea, se inregistreaza deseori manifestari de rasism din partea autoritatilor, iar nivelul somajului in randul rromilor este foarte ridicat.

Caz exceptional in Romania

Deputatul a mai aratat ca situatia rromilor in noile state membre UE este monitorizata atent de la Bruxelles. Luna aceasta, deputatul Mohacsi si un coleg de la grupul parlamentar al socialistilor, Katalin Levai, au vizitat un oras din Romania pentru a investiga un incident dintre un grup de cetateni rromi si politia locala. Levai a explicat ca politistii din localitate au fost foarte surprinsi sa vada la fata locului europarlamentari care conduc o ancheta, dar aceasta nu i-a impiedicat pe cei doi oficiali europeni sa isi continue misiunea si sa constate ca in localitatea Szaszregen a avut loc un caz de "pedepsire colectiva a comunitatii rrome, fiind atacati inclusiv copii si femei".

Inceputul unei solutii: un comisar rrom?

Cei care investigheaza problema discriminarii impotriva rromilor la nivel european sunt de parere ca un bun punct de plecare in solutionarea acestei probleme structurale ar fi numirea unui comisar pentru problemele rromilor. Dat fiind ca acestia reprezinta cel mai numeros grup minoritar din UE si ca doua noi portofolii de comisar trebuie oricum create, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, o astfel de solutie ar trebui luata in serios. De fapt, grupul parlamentarilor socialisti au facut chiar o propunere in acest sens anul trecut, dar este putin probabil ca aceasta sa fie adoptata de catre Comisie. Deocamdata, Comisia s-a rezumat la crearea unui comitet format din zece specialisti care sa promoveze incluziunea rromilor la nivel european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.