Discutiile dintre Statele Unite si Uniunea Europeana cu privire la schimbul de informatii confidentiale despre pasagerii de pe zborurile transatlantice au atins un punct mort, informeaza BBC.
Deocamdata, zborurile transatlantice nu vor fi intr
Discutiile dintre Statele Unite si Uniunea Europeana cu privire la schimbul de informatii confidentiale despre pasagerii de pe zborurile transatlantice au atins un punct mort, informeaza BBC.
Deocamdata, zborurile transatlantice nu vor fi intrerupte, dar ele opereaza intr-un vacuum normativ: liniile aeriene care nu dau autoritatilor americane listele de pasageri de pe zborurile transatlantice au interdictie de a ateriza in Statele Unite, conform legislatiei din aceasta tara; in acelasi timp, liniile care predau aceste liste de pasageri pot suferi sanctiuni grave ca urmare a legislatiei europene de protejare a datelor confidentiale.
Paradoxul legislativ a aparut dupa atacurile de la 11 septembrie, cand americanii au introdus legislatia noua prin care se solicita liniilor aeriene sa ofere acces autoritatilor americane la informatiile despre pasageri. Desi mai intai Uniunea Europeana a ajuns la un acord cu Statele Unite pentru a permite acest schimb de informatii, pana la urma Curtea Europeana de Justitie a respins acest acord drept ilegal. Din mai, cand a fost luata aceasta decizie de catre cea mai inalta Curte europeana, SUA si UE se straduiesc sa ajunga la un nou acord cu privire la schimbul de informatii despre pasageri. In noaptea de vineri spre sambata, aceste negocieri s-au prabusit, iar purtatorul de cuvant al DG pentru Transport din Comisia Europeana a declarat: "Nu avem nici o intelegere. Incepand de azi noapte la 12 se opereaza intr-un vacuum legislativ".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.