Oarecum separat de pozitia Comisiei Europene in privinta solutionarii problemei Ciprului, reprezentantii Finlandei, care detine in prezent presedintia Uniunii Europene, lucreaza la realizarea unui acord de compromis intre Turcia si Cipru, menit a evi
Oarecum separat de pozitia Comisiei Europene in privinta solutionarii problemei Ciprului, reprezentantii Finlandei, care detine in prezent presedintia Uniunii Europene, lucreaza la realizarea unui acord de compromis intre Turcia si Cipru, menit a evita o criza majora in negocierile de aderare a Turciei.
Dupa cum informeaza EUobserver, premierul finlandez Matti Vanhanen a explicat saptamana trecuta Parlamentului national ca Guvernul de la Helsinki este angajat in eforturi diplomatice pentru incheierea izolarii economice a comunitatii cipriotilor turci. Intr-un eventual acord, aceasta ar fi conditia pentru ca Turcia sa isi deschida porturile pentru vasele cipriote, indeplinind astfel una dintre conditiile impuse de UE pentru aderarea Ankarei.
Premierul Vanhanen a facut astfel o legatura directa intre problema aderarii Turciei si solutionarea statutului Ciprului de Nord: "Presedintia finlandeza lucreaza intens in vederea gasirii unei solutii care sa permita realizarea comertului direct intre Uniunea Europeana si Cirpul de Nord (...). Un rezultat pozitiv ne-ar ajuta sa evitam discutiile din negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeana."
Pozitia finlandeza este o noutate la nivel european deoarece pozitia oficiala a Uniunii Europene este de a nega ca exista vreo legatura intre obligativitatea impusa Turciei de a-si deschide porturile si aeroporturile pentru traficul de marfa dinspre Cipru (parte a protocolului de la Ankara) si clarificarea statutului partii de nord a insulei mediteraneene.
Insa, in mod neoficial, reprezentanti ai institutiilor europene recunosc ca exista o legatura clara intre cele doua subiecte. O propunere aflata in prezent in discutie este cea de a acorda Natiunilor Unite rolul de a supraveghea negocierile cu Cipru in vederea permiterii de catre acesta a deschiderii comertului dintre UE si partea de nord a insulei.
Deocamdata, Cipru blocheaza o propunere a Comisiei de incheiere a izolarii comerciale a Ciprului de Nord, argumentand ca acest pas ar duce la subminarea integritatii insulei.
In schimb, presedintia finlandeza a Uniunii este foarte interesata de solutionarea acestei crize, mai ales ca ea ar elimina unele dintre dificultatile intampinate in calea aderarii Turciei la UE. Finlanda este unul dintre principalii sustinatori ai extinderii Uniunii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.