Profesionistii in interventii speciale din structurile MApN, SRI si SPP vor participa la Brasov, incepand de astazi, la Olimpiada echipelor tactice. Pentru prima data in tara noastra, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), eli

Profesionistii in interventii speciale din structurile MApN, SRI si SPP vor participa la Brasov, incepand de astazi, la Olimpiada echipelor tactice. Pentru prima data in tara noastra, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), elita personalului angajat in misiuni speciale va trebui sa sustina mai multe probe prin care sa-si dovedeasca maiestria.
Pentru prima data in Romania, la propunerea MAI, se va desfasura, in perioada 2-6 octombrie a.c., Olimpiada echipelor tactice de interventie din sistemul national de aparare si ordine publica. Activitatea initiata de Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" al MAI va avea loc la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Brasov. Toate echipele de profesionisti din cadrul MAI, SRI si MApN vor incerca sa demonstreze ca sunt cele mai bune, sub supravegherea atenta a reprezentantilor Ambasadei SUA la Bucuresti si a altor invitati de marca. Este vorba despre specialisti de la FBI, dar si de procurori de la Parchetele Militare si de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Tot la aceasta actiune vor participa si invitati din cadrul Ambasadei Israelului in Romania.
In cadrul sistemului national de aparare a Romaniei, exista mai multe unitati specializate pentru interventia in diferite domenii: contra-terorism, crima organizata, ordine publica, protectie VIP, cercetare-diversiune. Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" din cadrul MAI organizeaza prima editie a Olimpiadei echipelor tactice de interventie. Pe parcursul a 5 zile, echipele participante vor trebui sa sustina 4 probe tactice: pista cu obstacole, salvarea unui luptator ranit, rezolvarea unei situatii dificile intr-o cladire si tragere speciala.

Ofiterii SIAS, locul 5 in lume

Luptatorii echipelor speciale de interventie din Romania au devenit deja celebri, prin pregatirea si eficienta cu care actioneaza in cele mai dificile situatii. Specialistii Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS) si-au dovedit din plin maiestria in manuirea armelor la Campionatul Mondial al Politistilor si Militarilor, desfasurat la Budapesta, in urma cu cateva luni. Echipa Politiei Romane s-a clasat pe locul 5, dupa Rusia, Ungaria, Ucraina si Cehia.
Concursul a reunit reprezentantii a 18 tari europene, iar incercarile la care au fost supusi participantii au fost dintre cele mai dificile. Ei au avut misiunea de a executa trageri pe distante cuprinse intre 25 si 420 de metri, cu armament de diverse calibre. Campionatul a fost organizat pe doua sectiuni, respectiv Politie, la care s-au intrecut 36 echipe, si Armata, la care au participat 20 echipe. Astfel de competitii sunt organizate anual si au ca scop schimbul de experienta dintre formatiunile de interventie din diverse tari, precum si stimularea pregatirii profesionale a participantilor.
La inceputul lunii mai, 12 ofiteri romani, provenind tot din structurile SIAS, au fost scoliti la unitatea SWAT din Ungaria. Timp de 3 saptamani, acestia au fost instruiti "ca la carte" si au deprins tehnici de interventie moderne in domeniul armelor de foc. Pe durata cursului, politistii romani au fost pregatiti teoretic, dar si practic, fiindu-le prezentate cazuri reale solutionate de Politia Ungara. In cadrul antrenamentelor s-a avut in vedere pregatirea fizica si psihica a luptatorului, deprinderea metodelor de autoaparare specifice unitatilor speciale, dar si trageri statice si dinamice cu diferite categorii de armament. In timpul acestor antrenamente, fiecare luptator a executat trageri cu mai multe categorii de armament, de diferite tipuri si calibre, utilizand aproximativ 1.200 de cartuse.
Politistii romani au vizitat unitatea similara SIAS din cadrul Politiei Ungare, unde a fost prezentata dotarea de care aceasta beneficiaza, precum si metodele de actiune. La finalul cursului, cei 12 politisti au sustinut si promovat cu brio examenul de absolvire, obtinand certificate care atesta absolvirea cursului SWAT.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.