Armata americana acuza Pakistanul ca, din cauza acordului acestui stat cu talibanii, atacurile din Afganistan s-au dublat. Amnesty International acuza Islamabadul ca tortureaza suspecti.

Atacurile talibane la granita de sud-est a Afgan
Armata americana acuza Pakistanul ca, din cauza acordului acestui stat cu talibanii, atacurile din Afganistan s-au dublat. Amnesty International acuza Islamabadul ca tortureaza suspecti.

Atacurile talibane la granita de sud-est a Afganistanului s-au dublat in cele trei luni de cind armata pakistaneza a semnat un acord cu militantii protalibani, arata un raport al armatei Statelor Unite. Acordul prevedea ca armata pakistaneza sa nu mai efectueze raiduri in zona de granita cu Afganistanul, in Waziristanul de Nord, in schimbul incetarii atacurilor talibane. Presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, promisese ca acest acord va avea o contributie la instaurarea pacii in Afganistan. Masura a avut insa efectul contrar, oferind o zona de refugiu talibanilor.

Acord cu mollahul Omar

Politicieni pakistanezi din opozitie acuzasera ca acordul ar fi primit chiar aprobarea mollahului Omar, unul dintre cei mai cautati teroristi talibani. Zona de granita dintre Afganistan si Pakistan este considerata de serviciile de informatii occidentale regiunea in care s-ar ascunde si Osama bin Laden. In ultima vreme, cei doi responsabili pentru situatia din regiune, presedintii afgan si pakistanez, au avut numeroase neintelegeri pe tema modalitatii in care trebuie condusa lupta antiterorista.

Disparitii de suspecti

Pakistanul nu este criticat doar pentru ca nu face destul in lupta antiterorista, ci si pentru ca ar face prea mult, intrecind masura. De data aceasta, organizatia pentru drepturile omului Amnesty International acuza autoritatile pakistaneze ca detin sute de suspecti de terorism, fara a exista vreo condamnare sau vreun proces legal. Amnesty International sustine ca o parte dintre detinuti au fost torturati, altii au fost vinduti autoritatilor americane, iar altii au disparut, pur si simplu. Unii dintre suspectii disparuti sint cunoscuti ca avind legaturi cu al-Qaeda, dar in unele cazuri este vorba si despre copii si femei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.