Politia din Guatemala a pus capat, dupa zece ani, paradisului in care traiau prizonierii dintr-o inchisoare din Fraijanes.

Peste 3.000 de politisti au luat cu asalt inchisoarea Pavon, din Guatemala, in care prizonierii isi construis
Politia din Guatemala a pus capat, dupa zece ani, paradisului in care traiau prizonierii dintr-o inchisoare din Fraijanes.

Peste 3.000 de politisti au luat cu asalt inchisoarea Pavon, din Guatemala, in care prizonierii isi construisera restaurante, biserici si chiar laboratoare in care produceau droguri. Sapte prizonieri au fost ucisi in interventia armata. Politistii au folosit arme automate, deoarece prizonierii erau foarte bine inarmati. In timpul asaltului, politistii au folosit masini blindate si elicoptere. Cei 1.600 de prizonieri au fost transferati la alte inchisori.

Gardieni corupti

Inchisoarea era condusa practic de prizonieri, deoarece toti gardienii erau corupti. Gardienii se ocupau doar cu problemele de "administratie". In realitate, inchisoarea era pazita de un "comitet de ordine", ales dintre prizonieri. Gardienii ii lasau pe prizonieri sa isi aduca tot ce doreau, pentru a produce cocaina si bauturi alcoolice. Mai mult, prizonierii aveau acces la Internet de mare viteza si la televizoare imense, cu plasma. "Cei care locuiau aici, inchisi dupa gratii, o duceau mult mai bine decit majoritatea celor de afara. Aveau pina si pub-uri", a declarat Tomas Hernandez, unul dintre soldatii care au luat parte la asalt.

Alcatrazul Guatemalei

Pavon era una dintre cele mai dure inchisori din aceasta tara. Aici erau inchisi doar cei mai duri dintre criminali, alaturi de liderii cartelurilor de droguri.

Politia nu mai intrase in aceasta inchisoare din 1996. Inchisoarea a fost construita initial pentru a primi 800 de condamnati, acestia avind posibilitatea sa cultive legume si sa creasca animale pentru a se intretine. Cu timpul insa, acestia si-au construit noi case, dar si doua biserici, una catolica si una protestanta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.