In continuare d-l Charles Oulmont prezinta declaratiile unor preoti romani care jura sa respecte Constitutia fara sa se mai ocupe vreodata de politica, consacrandu-se exclusiv datoriei lor de preoti. Unul dintre preotii care se ocupase de politica si
In continuare d-l Charles Oulmont prezinta declaratiile unor preoti romani care jura sa respecte Constitutia fara sa se mai ocupe vreodata de politica, consacrandu-se exclusiv datoriei lor de preoti. Unul dintre preotii care se ocupase de politica si cu care a vorbit distinsul scriitor francez in calatoria sa din Romania, a declarat ca "se varase in acest viespar" a facut singur procesul viselor care l'au impins alta data sa se alature unei grupari nationalist - extremiste, si care astazi ranesc simtamintele sale de preot si educatia sa de profesor universitar. El a declarat ca nu mai are nimic comun cu cei a caror politica nefasta n'o ghicise, cu "doctrinele violentei". (...)Nici violenta, nici blestem, pentru ca viata individului ca si pentru cea a colectivitatii, nu exista ca mijloc de siguranta si de mantuire decat, rugaciunea si cainta. Profesorul de la Facultatea de Teologie din Bucuresti declara cu nobleta ca nu-si va schimba convingerile la 43 de ani, pentru a face placere oricui ar fi: "Raman pe de-a-ntregul legat de credinta pe care o am de la mama mea, de la dascalii mei, care m'au chemat sa creasca flacara credintei, nu s'o sting prin fapte rele, fie ele si faptuite numai cu gandul". (...)Si astfel preotii urmeaza acelas drum ca profesorii laici, si spun sub o alta forma ceea ce am rezumat mai sus. Trebuie sa va spun dragi auditori ca in Romania cartea este la loc de cinste. Am vizitat Expozitia Cartii din Bucuresti, si nu pot neglija locul pe care-l ocupa in aceasta frumoasa manifestare culturala opera Reginei Maria in 30 de volume, alaturi de volumele de proza si poezie ai marilor scriitori romani. Am remarcat cartea "Tara Mea", pe care a tradus-o in limba franceza, marele prieten al Frantei, profesorul Nicolaie Iorga.
Aceasta expozitie are, se intelege de la sine, cel mai mare succes si dovedeste dorul constant al romanilor de a-si manifesta activitatea intelectuala.
ZIUA, 28 septembrie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.